Kırgızistan'da darbe girişimi

Milletvekili seçim sonuçlarının protesto edildiği Kırgızistan’ın Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov, halka hitabında darbe girişiminde bulunulduğunu söyledi.
Kırgızistan'da darbe girişimi
2020-10-06 14:09:40   Güncelleme: 2020-10-06 14:21:57    

Halka hitap eden Ceenbekov, 'Geçtiğimiz gece birtakım siyasi güçler, seçimlerin arkasına sığınarak Kırgızistan’da iktidarı ele geçirmeye çalıştı' dedi.

Merkez Seçim Komitesi’ne seçimlerde bir hile olup olmadığını detaylı bir şekilde incelemeleri, gerekirse sonuçları iptal etme önerisinde bulunan Ceenbekov, 'Siyasi partilerin liderlerini taraftarlarını sakinleştirmeleri ve toplandıkları yerlerden götürmeleri çağrısı yapıyorum. Tüm yurttaşlarımı barışı muhafaza etmeye ve provokatif güçlerin çağrılarına uymamaya çağırıyorum. Ülkemizin barışı ve toplumumuzun güvenliği en önemli hususlar. Tüm güçleri ülkemizin akıbetini, siyasi hırslarından öncelikli tutmaya ve hukuki davranmaya çağırıyorum' ifadelerini kullandı.

SEÇİMLER İPTAL EDİLDİ

Kırgızistan’da hafta sonu yapılan seçimler sonucu barajı geçemediği söylenen partilerin destekçileri ve üyeleri seçim sonuçlarını protesto etti. Protestocular, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Meclis binasını işgal etti. Kırgızistan Merkezi Seçim komisyonu seçimleri iptal ettiğini açıkladı.

4 Ekim’de yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasının ardından seçim barajını geçemeyen parti üyeleri, seçim sonuçlarını protesto etmek için bugün başkent Bişkek’teki Ala Too Meydanı’nda toplandı. Sosyal Demokratlar, Meken Intımagı, Çon Kazat, Reforma, Ata Meken, Bir Bol, Respublika ve Zamandaş siyasi partilerinin destekçilerinden oluşan kalabalık, seçimlerin şeffaf olmadığını savunarak iptal edilmesini talep etti.

ALMAZBEK ATAMBAYEV SERBEST BIRAKILDI

Protestocular daha sonra Ulusal Devlet Güvenlik Komitesi karargahına girerek tutuklu olan eski devlet başkanı Almazbek Atambayev'i serbest bıraktı. Atambayev, bu yıl yolsuzluk suçundan hapis cezasına çarptırılmıştı

Başkentte belediye başkanlığı ofisi dahil olmak üzere birkaç binayı daha basan protestocular, kendi fiili ulusal güvenlik başkanını, başsavcısını ve Bişkek valisini atadıklarını açıkladı.

Yerel medyanın aktardığına göre, yaşananların ardından bazı eyalet valileri görevlerinden istifa etti.

Ceenbekov ayrıca tüm sorunların barışçıl yolla ve hukuk çerçevesinde çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PROTESTOCULAR HÜKÜMET BİNASINA ELE ALDI

Sputnik muhabirine konuşan kabineden bir kaynağın açıklamasına göre, Bişkek’te protestocular hükümet binasını ele geçirdi. Kaynak, 'İşe gidemiyoruz, içeride yabancı birileri var, içeri girmemize izin vermiyorlar' dedi. Sözlerine 'Binada yağma veya yakıp yıkma gibi bir durumun belirtisi ile karşılaşmadığını' söyleyerek devam etti.

‘1 KİŞİ ÖLDÜ, 590 KİŞİ YARALANDI’

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ülkedeki protestolarda yaralananların sayısı 590’a çıktı, 1 kişi de hayatını kaybetti.

Ölen kişinin 30-35 yaşlarında olduğu kaydedildi.

Vehaber Menu