Koca’nın, 'AstraZeneca aşısı güvenilir değil' açıklamasına bilim insanlarından yanıt

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, 'AstraZeneca aşısını güvenilir bulmadıkları'na dair açıklamasına bilim insanlarından yanıt geldi.
Koca’nın, 'AstraZeneca aşısı güvenilir değil' açıklamasına bilim insanlarından yanıt
2020-12-08 15:41:41   Güncelleme: 2020-12-08 15:41:41    

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşı süreciyle ilgili sorulara yanıt verdi. Koca, AstraZeneca aşısını güvenilir bulmadıkları için almadıklarını savundu. Bilim insanları ise Koca’nın iddialarına karşı çıkıyor.

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a konuşan Sağlık Bakanı Koca, Çin aşısının ucuz değil, pahalı olduğunu, geleneksel ve doğal bir yöntem olması itibarıyla güvenilir buldukları için tercih ettiklerini savundu. İlk etapta BioNTech'in 1 milyondan fazla aşı vermeye yanaşmadığını anlatan Koca, İngiliz AstraZeneca aşısını ise ucuz olduğu halde güvenilir bulmadıkları için almadıklarını öne sürdü.

Koca, şu açıklamayı yaptı:

'İnaktif aşılar en pahalı aşılardır. Bu aşılar geleneksel ve doğal aşılardır. Kısa, orta ve uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Rus aşısı dahil, mRNA aşıları daha çok ve kolay üretilir. Küçük ortamlarda, yoğun üretilen, ucuz aşılardır. Dünya onun için buna yöneliyor. İnaktif aşı daha büyük ortamda üretiliyor. Hücreyi üretmek gerekir. Öbürü sentetik, yapay. Daha kolay, daha ucuz.

Saklanması kolay ama bu aşının güvenirliğini etkileyen bir unsur değil. Bizim önemsediğimiz, para değil. AstnaZeneca daha ucuz. Onu alırdık, parayı tercih etmiş olsaydık. Önemli olan, güvenilirliğidir.'

'Moderna ve AstraZeneca aşısını neden alamadık?' sorusuna da yanıt veren Koca, 'Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum' dedi. Koca, bunun sebebini, 'Vatandaşıma, ‘Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum’ diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi' ifadeleriyle açıkladı.

Ancak Koca’nın açıklamalara bilim insanları karşı çıktı.

Doç. Dr. Urartu Şeker, Koca’nın açıklamalarına karşılık, 'Astra Zeneca'nın aşısı mRNA değil (Moderna ve BioNTech mRNA), adenovirus (yeni değil bilinen bir teknoloji : bkz tüberküloz aşısı), Rus aşısı ile aynı teknoloji, Rus aşısının sonuçları net değilken, Astra Zeneca'nın etkinlik datası bile varken, bir hata var sanki' dedi.

Doç. Dr. Çağhan Kızıl ise, 'İçler acısı. Bakan, aşıların güvenlik bilgilerinden habersiz. Salgını da bu bilgi dağarcığıyla yönetmeye çalışınca olmadı elbette. Yazık' yorumu yaptı.

Oxford/Astra Zeneca aşısı, Covid-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsüne benzeyecek şekilde değiştirilmiş zararsız bir virüs kullanıyor. Aşının Covid-19'a karşı yüzde 70 koruma sağladığı açıklanmıştı.