SAĞLIK - Komşuda bağırsak ve mide hastalığı salgını

SAĞLIK - Yunanistan'da içme sularına karışan bakteri nedeniyle bağırsak ve mide hastalıkları salgını başladı. Çoğu kişiye gastroenterit teşhisi konuldu. Hayatını kaybeden bir kişinin ölümünün salgınla ilgisi olup olmadığı araştırılıyor.
Komşuda bağırsak ve mide hastalığı salgını
2024-06-03 18:18:34   Güncelleme: 2024-06-03 18:18:34    

Yunanistan'ın Tesalya Bölgesi'ndeki Rizomilo ve Stefanovikio yerleşim birimlerinde bakterilerin içme sularına karışması nedeniyle gastroenterit salgınının yaşandığı bildirildi.

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumundan (EODY) yapılan yazılı açıklamada, 27 Mayıs ve sonrasında Rizomilo ve Stefanovikio yerleşim birimlerinde çok sayıda gastroenterit vakasına rastlandığı belirtildi.

Bölgede yapılan incelemelerde içme suyunda salmonella da dahil olmak üzere çok sayıda mikrop ve bakterinin tespit edildiği bilgisi verildi.

Açıklamada, bu bölgedeki şebeke suyunun tuvalet harici kullanılmaması uyarısında bulunuldu.

"SUYU KAYNATMADAN KULLANMAYIN" UYARISI

Uyarıda yeme, içme, gıda temizliği, kişisel temizlik de dahil, tuvalet dışındaki hiçbir alanda suyun 100 derece üzerinde kaynatılmadan kullanılmaması gerektiği vurgulandı.

Salgın nedeniyle bölgedeki anaokulları ve ilkokullarda eğitime bir günlüğüne ara verildi.

Şebeke suyunu kullanmamaları tavsiye edilen halka belediye şişe su dağıtımına başladı.

Savcılık, salgının nedenlerine ilişkin soruşturma başlattı.

Volos'ta gastroenterit nedeniyle hayatını kaybeden kişinin ölüm sebebinin bu salgınla ilgili olup olmadığı araştırılıyor.

GASTROENTERİT NEDİR?

Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanmasıdır. Genellikle virüsler, bakteriler veya parazitler tarafından neden olunur ve sindirim sistemi enfeksiyonlarından biridir. Gastroenteritin belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, kusma, ateş, halsizlik, iştah kaybı ve susuzluk hissi yer alabilir.

Gastroenterit, sıklıkla hijyen kurallarına uyulmaması veya kontamine gıdaların tüketilmesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavi genellikle semptomların hafifletilmesi, hidrasyonun sağlanması ve enfeksiyonunun neden olduğu sorunların yönetilmesiyle yapılır. İlaç tedavisi sadece belirtilerin kontrol edilmesine yardımcı olabilir ve antibiyotikler, sadece bakteriyel enfeksiyonlar için gereklidir.