Köpekler ve kediler neden bir anda koşmaya başlıyor?

Yaban hayatında dağgelinciklerinden fillere kadar pek çok hayvan da bu davranışları gösteriyor.
Köpekler ve kediler neden bir anda koşmaya başlıyor?
2021-03-14 18:27:37   Güncelleme: 2021-03-14 18:27:37     Independent

Sakince mama yiyen köpeğiniz yemeğini bitirdikten kuyruğu yanıyormuşçasına evin etrafında koşturuyor mu? Ya da kediniz geceleri evi birbirine mi katıyor? Uzmanlara göre, bilimsel adı heyecanlı rastgele aktivite periyotları (frenetic random activity periods) olan bu enerji patlamaları gayet doğal.

Zira Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği'nin başkanı Jose Arce de bu davranış hakkında 'Hayvanlar sadece eğleniyor' dedi.

Arce'a göre insanlar bu davranışın sebepsiz ortaya çıktığını düşünse de köpekleri tetikleyen birkaç yaygın faktör var. Bunlardan biri, köpeğin kapalı alanda tutulması. Bunun ardından serbest bırakılan köpek, biriktirdiği enerjiyi atmak için etrafta koşturabiliyor. Banyo yapınca da heyecanlanan bu canlılar, daha sonra enerji patlaması yaşayabiliyor.

Öte yandan kediler için farklı tetikleyiciler mevcut. Köpekler gün içinde herhangi bir vakitte bu davranışı sergilese de kedilerin enerji patlamalarını alacakaranlık ve şafak vakitlerinde yaşama ihtimali daha yüksek. Çünkü bu saatler kedilerin en aktif olduğu zamanlar. Ayrıca kendilerini temizledikten ya da tuvaletlerini yaptıktan sonra da 'delirebiliyorlar'.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü