Kosova'da Sırp protestocularla çatışmalar alevlenince NATO askerleri konuşlandırıldı

Kosova'nın kuzeyinde Sırplar’ın boykot ettiği seçimlerde, çoğunlukta oldukları bölgede, etnik Arnavut belediye başkanlarının göreve gelmesiyle başlayan gerilim tırmandı. NATO askerleri Kosova'daki üç belediye binası etrafında güvenlik kordonları oluştururken polis, Sırp protestocularla çatıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı orduyu en üst düzeyde savaş alarmına geçirdi.
Kosova'da Sırp protestocularla çatışmalar alevlenince NATO askerleri konuşlandırıldı
2023-05-29 18:35:06   Güncelleme: 2023-05-29 19:36:29    

Görgü tanıkları, kasabalardan biri olan İzveçan'da Kosova polisinin, güvenlik barikatını aşarak belediye binasına zorla girmeye çalışan Sırp kalabalığı püskürtmek için biber gazı sıktığını söyledi. Sırplar’ın geçen yıl polis teşkilatından ayrılmasının ardından göreve gelen etnik Arnavutlar’ın sayısı artmıştı.

İzveçan'daki Sırp protestocular NATO askerlerine göz yaşartıcı gaz ve şok bombaları fırlattı. Sırplar ayrıca polisle çatıştı ve NATO araçlarını Ukrayna'daki savaşta kullanılan bir Rus işaretine atıfta bulunan 'Z' harfiyle sprey boyayla boyadı.

Sırbistan sınırına yakın Leposaviç'te de çevik kuvvet teçhizatlı ABD askerleri, yüzlerce Sırp'a karşı belediye binasının etrafını dikenli tellerle çevirdi.

Günün ilerleyen saatlerinde protestocular Leposaviç'in yeni belediye başkanına ait park halindeki bir araca yumurta fırlattı.