Kronik bronşit olan işçiler madende çalıştırılmış!

Soma katliamı davasının 6'ncı duruşmasında tanık olarak dinlenen işyeri hekimi, kronik bronşit olan işçilerin bile madende çalıştırıldığını belirterek, "Öyle değerlendirirsek çalıştırılacak işçi bulunmaz" dedi.
Kronik bronşit olan işçiler madende çalıştırılmış!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Soma katliamı davasının 6'ncı duruşması gerçekleştirildi. Duruşmaya yaşamını yitiren işçilerin aileleri sloganlarla geldi.

DHA'da yer alan habere göre Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamına ilişkin 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın 6'ıncı duruşması Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. İki hafta sürmesi beklenen oturumlarda, facia sırasında madenden çıkartılan işçiler ile kurtarma çalışmalarına katılan ekipler acıya tanıklıklarını anlatacak. Mahkemede istedikleri takdirde ölen işçi yakınlarına ve ailelerinde söz verilecek.

Bu sabah başlayan duruşöaya işçi aileleri "Soma'nın hesabı sorulacak", “Soma'yı unutma unutturma" sloganlarıyla girdi.

 

Haklarında "olası kastla öldürme", "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde bu sabah yeniden başlandı. Aileler daha sonra arama noktasından geçip davayı izlemek üzere salona girdi.

Bu arada İş Kazalarını ve Meslek Hastalıklarını Önleme Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Ali Haydar Hakverdi, Mehmet Göker ve Yaşar Tüzün de duruşmayı izlemek üzere Akhisar'a geldi.

6'NCI DURUŞMADA NE OLACAK? 

Yaklaşık 15 gün sürmesi beklenen oturumlarda, iddianamede mağdur ve tanık olarak geçen, facia anına tanıklık eden işçiler dinlenecek. Bu işçilerin yaşadıkları yaşam mücadelelerini anlatmasından sonra isteyen ailelerin de yine duruşmada dinlenecekleri öğrenildi.

AİLELER, İŞYERİ HEKİMLERİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Duruşmada ilk olarak madende işyeri hekimi olarak çalışan Mehmet Serdar Ayanoğlu ve Caner Süer dinlendi. 4 yıldır madende çalıştığını belirten Ayanoğlu, madende mesleki hastalıkların yanı sıra baş ağrısı ve bel ağrısı gibi başvuruların geldiğini söyledi. Baş ağrısı ve bulantı nedeniyle başvuranların bir çoğunun dinamit atımları nedeniyle gerçekleştiğini ifade eden Ayanoğlu, Nisan ayı içerisinde Soma Devlet Hastanesi’ne karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle başvurular olduğu iddialarına karşı ise böyle bir başvurunun olmadığını iddia etti. Başağrısı ve bulantı başvurularında karbonmonoksit zehirlenmesinden şüphelenmediklerini ileri süren Ayanoğlu, bunun nedeninin mevsimsel hastalıklar olabileceğini söylemesi üzerine salonda bulunan madenci yakınları tepki gösterdi.

"HER BRONŞİTE RAPOR VERSEK ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULUNMAZ"

İşyeri hekimi Caner Süer ise hekimler arasındaki koordinasyonu kendisinin sağladığını belirterek, baş ağrısı, kusma, zehirlenme gibi şikayetlerden çok fazla başvuru olmadığını iddia etti. Çalıştığı süre boyunca baş ağrısı, kusma ve bulantı konusunda karbonmonoksit zehirlenmesi gibi bir şüphe duymadığını, bunu belirlemek için yapılması gereken kan testini de çalıştığı dönem boyunca hiç yapmadığını söyleyen Süer, özel sağlık şirketi tarafından yılda bir yapılan muayenelerde kronik bronşit vakası çıktığını ancak kendileri muayene ettiğinde işçilerin çalışabilecek durumda olduklarını gördüğünü söyledi. Kronik bronşit vakaları için Süer, “Her sigara içende zamanla oluşabilecek bir vakadır. Öyle değerlendirirsek herkesi işinden etmiş oluruz. Çalıştırılacak kimse bulunamaz” dedi.

Mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası verirken, adliye binası önünde açıklama yapan CHP’li yöneticiler davanın takipçisi olacaklarını belirtti. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014'deki maden katliamında resmi rakamlara göre 301 maden işçisi hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada tutuklu 8 kişi için, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20-25 yıl, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi. Tutuksuz 38 zanlı için de, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2-15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Ancak bu kişilerden, 25'inin cezalarının kusur durumundan dolayı 3'te 1 oranında artırılması talep edildi. Geçen yıl 13 Nisan'da ilk kez hakim karşısına çıkan 46 sanık, peş peşe yapılan 8 oturumda savunmalarını yaptı. Geçen 25 Aralık'taki son duruşmada ise 2 tutuklu sanık tahliye edilince, tutuklu sayısı 6'ya düşmüş oldu. 

DAVANIN SANIKLARI

Cezalandırılmaları istenen sanıklardan tutuklu olan ilk 6 kişi: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.

Tutuksuz yargılanan 38 sanık ise maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.