Kürt güçleri: IŞİD yenildi, kaçıyor!

Iraklı Kürt güçleri Şengal'i IŞİD'den geri almak için gerçekleştirdikleri operasyon kapsamında Şengal'e girdi.
Kürt güçleri: IŞİD yenildi, kaçıyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2020-08-22 20:37:18    

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yetkilileri Kürt güçlerin Şengal'e girdiğini duyurdu.

IKBY Güvenlik Konseyi'nin Twitter hesabından paylaşılan mesajda 'IŞİD'in yenildiği ve kaçmakta olduğu' belirtildi.

Açıklamada Peşmerge güçlerinin kentte çeşitli stratejik binaları denetim altına aldığı aktarıldı.

PKK'nın silahlı kanadı HPG ve PKK'ya yakın YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri) tarafından yapılan açıklamada da 'Şengal özgürleştirildi' ifadesi kullanıldı.

BBC'ye konuşan bir üst düzey Peşmerge yetkilisi, 'Kürt özel güçlerinin Şengal'in kuzey bölümlerine girmeyi başardığını ve aralarında bir ilkokul, bir tıbbi merkez ile bir yönetim binasının da bulunduğu çeşitli binalara IKYB bayrağını astıklarını' söyledi.

Yetkili, 'intihar saldırıları ve bubi tuzaklarına karşı geniş kapsamlı bir temizlik operasyonunun sürmekte olduğunu, Şengal'in merkezine girmenin 7-10 gün alabileceğini' belirtti.

Şengal'de birçok ev ve işyerinin tahrip olduğu, sokaklarda da hasar görmüş arabalar bulunduğu belirtiliyor.

 

AFP, bazı evlerin duvarlarında IŞİD'le ilgili yazılar bulunduğunu, IŞİD'lilerin arkalarında içlerinde patlayıcı olduğu düşünülen variller bıraktıklarını bildirdi.

Kürt güçleri dün, IŞİD denetiminde bulunan, Irak'ın Musul ve Suriye'nin Rakka kentlerini birbirine bağlayan ve Şengal'den geçen 47 otoyolunun denetimini ele geçirmişti.

'Şengal'e Özgürlük Operasyonu' adı verilen taarruza 7500 peşmerge, PKK bağlantılı Ezidi örgütü YBŞ mensupları ve PKK gerillalarının katıldığı belirtiliyor.

Kürt birlikleri ve ABD ordusu, bu beklenen harekâta karşı IŞİD'in de bölgedeki militan sayısını 600'e çıkardığını söylemişti.

IŞİD, Ezidi nüfusun yoğunlukta olduğu Şengal'in kontrolünü geçen yıl Ağustos ayında ele geçirmiş, on binlerce Ezidi Şengal Dağı'na kaçmaya zorlanmıştı.

Binlerce Ezidi kadın ve çocuk da IŞİD'e esir düştü.

IŞİD'in geçen yıl Ağustos ayında Şengal'e saldırısı, ABD'nin IŞİD'e karşı hava saldırılarına başlamasının en büyük nedenlerinden biriydi. Koalisyon saldırıları da Eylül ayında başladı.

BBC Türkçe

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü