KURTULMUŞ: AB İLE İLİŞKİLERİN OLUMSUZ ÇİZGİYE KAYMASINI İSTEMEYİZ

Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu kararlarını açıklıyor.
Kurtulmuş: AB ile ilişkilerin olumsuz çizgiye kaymasını istemeyiz
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un konuşmasından satırbaşları:

AP'de büyük bir çoğunluğunun böyle bir kararı alması gerekir. Bir siyasi sonucu yoktur, ancak bu kararın çok iyi değerlendirilmesi ve bundan sonraki AB ilişkileri açısından gözden geçirilmesi gereken bir karardır. Bu tavsiye kararı, Avrupa'da özellikle yükselen aşırı sağın etkilerini göstermesi açısından önemlidir. İslam karşıtı politikaların AP'yi etkilediği aşikardır. Avrupa siyaseti bakımından alarm verici niteliktedir. Bu kararın bizatihi kendisi AB'nin kendi değerleriyle çelişen bir karardır. Bu karar vizyonsuz, çifte standartlıdır. Bu kararı yok hükmünde kabul ediyoruz, bunun hiçbir siyasi sonuç doğurmadığını ifade etmek istiyoruz. Liderler Zirvesi'nde ise daha hassas, daha dengeli, daha vizyoner ve AB'nin geleceğine katkı yapacak yaklaşımların olacağını ümit ediyoruz. Bu AB'nin içine kapanması da sağlayan bir karardır. Ben Liderler Zirvesi'nde bu kararın tersine, Türkiye ile ilgili olumlu yaklaşımların ortaya konmasını önemli ve hayati olduğunu ifade etmek isterim. Bu ilişkilerin gerginleştirilmesinin nedeni Türkiye değildir, AB-Türkiye ilişkilerinin gerginleşmesinin sebebi bazı siyasilerin tarafgir, hatta Türkiye'ye karşı vizyonsuz tavırlarıdır. Biz bu ilişkilerin olumsuz bir yere kaymasını istemeyiz, ancak kayması durumunda AB'nin Türkiye'den daha zararlı çıkacağını ifade etmek isterim. AB'deki siyasilere de tavsiyemiz şudur; Türkiye karşıtı siyasilerin etkisinden çıkarak ilişkileri tavsiye edecek adımlar atması.

"PYD'nin ilerlemesi,
Türkiye'nin menfaatlerine karşı"

İkinci konu Türkiye'nin Kıbrıs müzakerelerindeki tavrı. Toprak, güvenlik ve garanti konularının altını çiziyoruz ve özellikle TC vatandaşlarının hizmetlerinin, serbest dolaşımlarıyla ilgili konularda da hassasiyetimizi koruyoruz. Kıbrıs'ta çözümden yanayız ancak bazı ilkelerin bizim için vazgeçilmez olduğunu belirtmeliyim. Dönüşümlü başkanlık sistemini önemsiyoruz ayrıca iki taraflı bir anlayışın bu görüşmelerde etkin olmasını benimsiyoruz. Adil yönetim ve paylaşım ilkesinin çözüm için önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin garantörlüğünün devam etmesinin de adadaki barışın kalıcı olması bakımından önemli olduğunun altını çiziyoruz. 

Yine Suriye ve Irak'taki gelişmeler... Siyasi müzakerelerin yeniden başlatılması için Türkiye her türlü mücadeleyi vermektedir. Yeni bir barış perspektifinin ortaya konması gibi bir önceliğimiz var. Ayrıca, bu anlamda ilgili bütün taraflarla Suriye'de bir çözüm olması için müzakerelerimizi sürdürüyoruz. Fırat Kalkanı'ndaki önceliklerimiz hala devam etmektedir. Fırat Kalkanı operasyonu ile hedeflediğimiz en önemli husus 5 bin kilometrekarelik alanın DEAŞ'tan temizlenmesidir. O nedenle tüm tarafların Türkiye'ye yardımcı olmalarını tavsiye ediyoruz. Operasyonlar öncesi bütün tarafları bilgilendiriyoruz. Menbiç ve Afrin bölgelerinde de PYD'nin ilerlemesi, Türkiye'nin menfaatlerine karşı olacağını da her seferinde ilgili taraflara iletiyoruz, bu konudaki kararlılığımızı teyit ediyoruz. Özellikle Tel Afer ve Sincar bölgelerinin terör örgütlerinin tasarrufu altına girmesine karşı olduğumuzu her seferinde ifade ediyoruz. Orada sürdürülen operasyonlarda henüz bu şehire girmiş değillerdir ancak kuşatmaya katılmışlardır. Özellikle bu iki şehire yapılacak diğer terör örgütlerinin müdahalesi konusunda hassasiyetimizi paylaşıyoruz.

Turkuaz kart konusundaki görüşlerimizi dile getirdik. Nitelikli iş gücünün, AR-GE alanlarında çalışmalarda bulunacakların, Türkiye'de geçici olarak oturan çalışanlarının, özellikle diğer unsurların nasıl yararlandırılacaklarıyla ilgili çalışmalar sona gelmiştir. Ortaya konacak yönetmeliklerle uygulamaya başlanacaktır. Bir diğer konu ise cazibe merkezleri. Bu bölgelerle ilgili kalkınmadaki öncelikli adımlar, teşvikler, bu gibi konular imzaya açılmıştır.

"Rusya, uçakların
kendilerine ait olmadığını iletti"

 

Soru&cevap

Perşembe günü bir hava saldırısı düzenlendi, ama bu saldırıdan sonra açık kaynaklardan herhangi bir karşılık verildiğini duymadık. Saldırının failleriyle ilgili olarak bilgi verecek misiniz?

Rusya açıkça bu saldırıda bulunan hava araçlarının Rusya'ya ait olmadığını Putin vasıtasıyla iletmiştir. O bölgedeki tüm hareketliliklerin kayıtları var, gerekli teyitler yapıldıktan sonra girişimlerde bulunulacaktır. Uluslararası camianın ve ilgili tüm tarafların ittifak ettiği DEAŞ'ın bölgeden çıkarılması operasyonudur.

MHP ile anayasa çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bizim teklifimiz MHP'ye ulaştırıldı, MHP'den ve AK Parti'den ilgili arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor. MHP teknik düzeyde anayasa değişiklik paketiyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor, en kısa zamanda da bize resmi cevaplarını bildirecekler. Varsa sorunlar bunların aşılması, aşılmışsa da liderler düzeyinde son noktayı koyarak bunun takviminin ne olacağı kararlaştırılacaktır.

Sayın Türkeş, Bahçeli'nin tuzak kurabileceğine dikkat çekiyor. Size böyle bir izlenim var mı? Yunan istihbaratının Türkiye ile ilgili bir raporu sızdırıldı...

Değerli arkadaşlar önce ikincisinden başlayayım Geri Kabul Anlaşmasına Türkiye bütünüyle uyuyor, bu AB ile varılan bir anlaşmadır. Bildiğiniz gibi eş zamanlı iki anlaşma yürütüldü. Biri vize serbestisi ve geri kabul anlaşması. Türkiye üzerine düşeni yaptı, neredeyse giden göçmenlerin sayısı sıfıra indi. Bizim AB'den beklentimiz, AB'nin kendi adına düşen sorumluluğu yerine getirmesi. Haziran 2016'da mutabakata varılmış olan vize serbestisi uygulanmaya başlanmalıdır. 3 milyar dolarlık bir fonu kullandırma kararı almışlardır, cüzi kullanımlar oluyor ancak bu işin ciddi bir takvime bağlanması gerekiyor. Geri Kabul Anlaşması sadece Yunanistan ile Türkiye arasında değildir.

MHP ile görüşmelerimize devam ediyoruz, geldiği noktada zaten kabul ettiklerini bildirirlerse liderler son görüşmeyi yapacak. Biz kimsenin niyetiyle ilgilenmeyiz, siyaset somut bir iştir. 330'u bulduğumuz anda millete gideriz, 367'yi bulsak da gideriz. Atılacak bu önemli adımın mutlaka millete sorulması gerekiyor.

Doların düşüşünü bekliyor muydunuz, somut planlarınız var mı?

Lirayı özendirmek için somut planlarımız var. Türkiye'nin bu anlamda yapmış olduğu bazı çalışmalar var, hiç kimsenin dolar şu hafta şuraya çıkar, burada düşer demeye lüksü yoktur. Para üzerinde spekülasyon yapan çevrelerinde böyle bir gücü yoktur. Türk Lirası'nın değer kaybetmesi Türkiye'nin iç sorunları nedeniyle değildir. Trump'ın ülke yönetiminde yapacağı değişikliklere ilişkin beklenti farklılıklarından doğan bir türbülans var.  Biz iyimseriz, dolar belli bir süre sonra belli bir zemine düşecektir. Önümüzdeki dönemde de gıda krizi, su krizi gibi durumlar olabilir ama büyük krizlere rağmen Türkiye ekonomisi etkilenmemiştir. Ben bu krizlerden Türkiye'nin gelecekte de etkilenmeyeceğini düşünüyorum. Bu kadar şey yaşıyoruz, başka ülke olsa hallaç pamuğu gibi savrulurdu.



-