Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: AYM kararı ortada, Meclis gereğini yerine getirecek

AYM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'Anayasa Mahkemesi’nin kararı ortadadır. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra ilgili mahkeme de kararını verecek ve Meclis de gereğini yerine getirecektir' dedi.
Kurtulmuş'tan Can Atalay açıklaması: AYM kararı ortada, Meclis gereğini yerine getirecek
2023-10-27 17:44:30   Güncelleme: 2023-10-27 17:44:30    

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri dün başladı. Komisyon’da bugün, TBMM’nin 2022 Yılı Kesin Hesabı ve 2024 Yılı Bütçe Teklifi görüşüldü. TBMM’nin bütçesinin yanı sıra Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştay Kesin Hesap ve Bütçe teklifleri de ele alındı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin, Can Atalay'ın bireysel başvurusunda verdiği ihlal kararını değerlendirdi.

Kurtulmuş, 'Şerfettin Can Atalay meselesi… Bu konuyla ilgili TBMM’nin tavrı açıktır. TBMM milletvekillerinin ant içme gününde Atalay’ın milletvekili listesinde olduğu ismi okunarak adı kayıtlara geçirilmiştir. Ardından Can Atalay’ın özlük haklarının verilmesi, danışmanlarının da olmasıyla… Böylece bir milletvekili hangi hakları kullanabiliyorsa, Can Atalay’ın da hakları verilmiştir. Ardından bütün partilerin ittifakıyla komisyonlarda bağımsızlara düşen haklar çerçevesinde Can Atalay, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi olarak da Meclis Genel Kurulu’nda seçilmiştir. Daha önce görüşlerimi net biçimde ortaya koydum. Bir de TBMM kurumsal olarak tavrını koymuştur.

Meclis’in kendini mahkeme yerine koyup bir mahkeme kararı çıkarması düşünülemez. Daha önce yaşanan durumlarla da karşılaşmamak için 28.09.2023 tarihinde Yargıtay’ın kararı onandı. Bu karar hemen bir gün sonra TBMM’ne 29.09 2023 de getirildi. Ben bugüne kadar bu kararı TBMM’nin Genel Kurulu’na sevk etmedim. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin kararı ortadadır. Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra ilgili mahkeme de kararını verecek ve Meclis de gereğini yerine getirecektir' dedi.