Kuruyan Meke Gölü'ne kamyonlarla kar taşınıyor

Konya'da 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak bilinen ve tamamen kuruyan Meke Gölü'ne can suyu olması için belediye ekipleri, kamyonlarla kar taşıyor.
Kuruyan Meke Gölü'ne kamyonlarla kar taşınıyor
2022-01-28 16:20:36   Güncelleme: 2022-01-28 16:20:36    

Konya'da bulunan ve 'dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen, iki evreli volkanik patlamanın ürünü Meke Gölü'nde su kalmadı. Haritadan silinme noktasına gelen gölün, yıllık 2.5 milyon metreküp su aktarılarak kurtarılması planlanıyordu.

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü, 5 milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce ise gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluşan maar göl özelliğine sahip. Yer altı su kaynaklarından beslenen ve suyu tuzlu olan Meke'nin ortasında, 50 metre yükseklikte volkan konisi bulunuyor.

Daha önce ortadaki koniyi çevreleyecek yükseklikte su bulunan Meke Gölü, 2000'li yılların başından itibaren kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesinin her geçen gün azalması sonucu kurudu.

Demirören Haber Ajansı'nda (DHA) yer alan habere göre şu an haritadan silinme noktasına gelen gölü, yeniden 'dünyanın nazar boncuğu' haline getirmek için çalışmalar başladı.

Karapınar Belediyesi ekipleri gölü doldurmak için kar taşımaya başladı.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü