Lavrov: IŞİD militanları Türkiye'de tedavi oluyor!

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Türkiye, Kürtleri bombaladığı kadar teröristleri neden bombalamıyor?” diye sordu.
Lavrov: IŞİD militanları Türkiye'de tedavi oluyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İtalyan basınına röportaj verdi. Suriye'yle ilgili gelişmelere de değinen Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevini bırakmasını isteyenlerin dolaylı olarak IŞİD'in güçlenmesini sağladıklarını belirtti.

'TÜRKİYE PYD'Yİ DÜŞMAN OLARAK GÖRÜYOR'

ABD’nin Kürt milisleri hem silahlandırdığına hem de eğittiğine dikkat çeken Lavrov, “Türkiye, Suriye’deki Kürt milisleri özellikle de Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) düşman olarak görüyor. Bu nedenle şu noktayı anlamak gerek: ABD öncülüğündeki koalisyona üye olan Türkiye, koalisyonun belirlediği görevleri yerine getiriyor.  Türkiye, ABD’nin terörle mücadelede potansiyel müttefik olarak gördüğü Kürtleri bombaladığı kadar neden teröristleri bombalamıyor?” diye konuştu.

'KİŞİSEL SEBEPLER TERÖRLE MÜCADELEDE İKİNCİ PLANA ATILMALI'

Sputnik’te yer alan habere göre; ’'Esad sorunu, terörizm karşıtı gerçek bir uluslararası bir koalisyon oluşturulması önünde engel olarak gösterilmeye devam ederse, bunda ısrarcı olanlar IŞİD'in genişlemesi için gerekli olan koşulları da dolaylı olarak korumuş olacaklar'' ifadelerini kullanan Lavrov, şunları söyledi: ''Bu nedenle çifte standartları ve ön koşulları bir kenara bırakmak gerek. ABD öncülüğündeki koalisyonun üyelerinden birinin Esad'a karşı kişisel bir antipatisi varsa, bu kişisel sebepler terörle mücadele adına ikinci plana atılmalı.''

'IŞİD MİLİTANLARININ TÜRKİYE'DE TEDAVİ OLDUKTAN SONRA…’

Lavrov “Rusya, Türkiye topraklarının IŞİD'le ticari operasyonlar için ve militanlara silah gönderilmesi için kullanıldığını, militanların burada tedavi olduğunu, dinlendiğini ve yeniden savaşa döndüklerini yeterince uzun zamandır biliyorduk. Türkiye hükümetinin böyle bir politikası olduğuna inanmak istememiştik ve özel kanallardan bu problemi çözmek istemiştik. Bunları Türk yetkililere gürültü çıkarmadan, onları hiçbir şeyle suçlamadan söylemiştik. Onlara, Türk topraklarındaki bu faaliyetleri önlemek için birlikte çalışmayı önermiştik” ifadelerini kullandı.

‘SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK, HİÇBİR ŞÜPHE YOK’

“Türkiye, Irak’a asker gönderdiği için eleştiri fırtınasına tutuldu. Türkiye, bu eylemini güya Kürtlerin eğitimi konusunda yapılan anlaşmaya dayandırıyor ama Irak yönetimi böyle bir anlaşmayı doğrulamıyor. En önemlisi de Türk askerleri tanklar ve zırhlı araçlarla birlikte, daha önce Türklerin hiçbir zaman askeri eğitim vermediği Kürt bölgelerine yollanıyor” diyen Lavrov “Irak’ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ve Irak’taki eylemlerinin ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik olduğunu söylüyorlar. Bütün açıklamaları bu kadar. Anlıyor musunuz, bu insanlar kendi hesaplarına göre 17 saniyenin bile Rus uçağının düşürülmesi için yeterli olduğunu açıklıyorlar. Bu tabii ki sırtımızdan bıçaklanmaktır. Bu konuda hiçbir şüphe yok” diye konuştu.

‘ERDOĞAN BİRKAÇ SANİYELİK İHLALİN HUKUKİ İHLAL SAYILAMAYACAĞINI SÖYLEDİ’

Lavrov’un açıklamalarının bir bölümü de şöyle:

“Gerçekten de bir kez böyle bir ihlal vakası oldu. 3 Ekim günü, Suriye’de görev yapan uçağımız birkaç saniyeliğine Türk hava sahasına girdi. Türkler bize protesto notası verdi ve özür diledik. Putin, konuyu bizzat Erdoğan ile görüştü. Bu önemsiz ihlalle Türkiye’ye karşı düşmanca bir eylem planlamadığımızı Türkler biliyordu. Türkiye, 3 yıl önce Suriye tarafından uçağı vurulduğunda, Erdoğan’ın ağzından birkaç saniyelik hava sahası ihlalinin uluslararası hukukun ihlali sayılamayacağını açıklamıştı. Bunun silah kullanılmasına yol açamayacağını söylemişti.

'TERÖRİSTLERE KARŞI NÜKLEER SİLAH KULLANMAYA GEREK YOK'

(Rusya'nın teröristlere karşı nükleer silah kullanmayı planlayıp planlamadığına dair bir soru karşısında) Hayır, ne böyle bir plan yok. Teröristlere karşı nükleer silah kullanmaya gerek yok. Zira teröristlerle alışılmış silahlarla mücadele edilebilir.

'ŞAM, ABD ÖNCÜLÜĞÜNDEKİ KOALİSYONLA İŞBİRLİĞİNE HAYIR DEMEZDİ'

Terörizm karşısında uluslararası tek bir cephe oluşturulması sadece uluslararası hukuk çerçevesinde mümkün olabilir. ABD öncülüğündeki koalisyonun Suriye'deki operasyonları ise bu açıdan meşru değil. Ancak karşı taraf isteseydi Suriye hükümeti koalisyonla işbirliği yapabilirdi. Şu anda ise yalnızca Rus hava güçleri Suriye'de meşru bir operasyon düzenliyor.

'RUSYA, KOALİSYON, SURİYE ORDUSU VE KÜRTLER BİRLEŞİRSE…’

ABD öncülüğündeki koalisyon ile Rus hava güçlerinin potansiyeli birleştirilirse ve karadaki güçlerle de koordinasyon sağlanırsa Suriye'de IŞİD problemi oldukça hızlı çözülebilir. Kara operasyonu düzenleyebilecek güç ise hepsinden önce Suriye ordusu. Nitekim bunu Amerikalılar da kabul ediyor. Karadaki diğer güç de, Amerikalıların işbirliği yaptığı, eğitip donattığı Kürt milisler.

ABD, Suriye'de Esad'ın azınlığı temsil ettiğini ve Sünnilerin onu kabul etmediğini söyleyerek, mezhepsel kart oyunu oynamaya çalışıyor. Bu, hem etik değil hem de siyasal olarak çok tehlikeli.