LGBTİ’lerden Bakan, Vali, Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusu!

LGBTİ örgütleri, 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısı nedeniyle devlet yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
LGBTİ’lerden Bakan, Vali, Emniyet Müdürü hakkında suç duyurusu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

LGBTİ örgütleri, 13. İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısı nedeniyle bugün suç duyurusunda bulundu.

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve 28 Haziran günü Taksim bölgesinde görev yapan polisler hakkında yapılan suç duyurusuna, derneklerin yanısıra yürümesi engellenen 68 kişi de bireysel dilekçe vererek dahil oldu.

Suç duyurusu öncesi İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında, avukat Yasemin Öz, İstanbul Valisi’nin milletvekillerine yürüyüşün LGBTİ bireyler tarafından yapılması nedeniyle iptal edildiğini açıkça ifade ettiğini belirtti.

Avukat Öz tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Valilik basına yürüyüşün engellenmesine resmi gerekçe olarak bildirim yapılması yükümlülüğünün yerine getirilmediği duyurdu. Oysaki bizim hukukumuzda, bildirim yapma yükümlülüğü yalnızca göstericilerin güvenliğinin devlet tarafından sağlanması için oluşturulan bir yükümlülüktür.

“Yetkililerin izin vermeme yetkisi yoktur. Zaten Onur Yürüyüşü de tüm medyada yer aldığı ve yetkililer bundan haberdar olduğu için bildirime gerek kalmamıştır. Devletin zaten göstericilerin güvenliğini sağlayacak kolluk kuvvetini fazlasıyla yürüyüş bölgesine sevk ettikleri, bu polislerin binlerce insanı dağıtabilme kapasitesinden bellidir. Devletin barışçıl bir gösteri yürüyüşünü şiddet kullanarak engellemesi hukuka aykırıdır.

“Devlet yetkilileri din alimi gibi hangi yürüyüşün Ramazan’da yapılıp yapılamayacağına karar veremezler. Toplumun bundan rahatsız olacağına karar verme hakları da yoktur. LGBTİ’lerin arasında da farklı dinlerden inançlı kişiler de mevcuttur. Hukuk, laik bir devlette devlet yetkililerinin din alimi gibi karar almasını himaye etmez.”

Lambdaistanbul, Kaos GL, SPoD ve Kırmızı Şemsiye dernekleri, soruşturmanın “Kasten Yaralama, İşkence, Eziyet, kötü muamele, Cebir, Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması, Görevi kötüye kullanma, Kanuna Aykırı Emir Vermek ve Yerine Getirmek, İfade Özgürlüğünün Kullanımını Engelleme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Hakkının Kullanımını Engelleme,  Hürriyeti Tehdit” suçlarına istinaden gerçekleştirilmesini talep etti. (İMÇ)