Londra'da Suruç katliamı protesto edildi!

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Britanya Demokratik Güç Birliği Gençliği çağrısıyla Suruç katliamı protesto edildi.
Londra'da Suruç katliamı protesto edildi!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Britanya Demokratik Güç Birliği Gençliği tarafından Suruç katliamını protesto etmek amacıyla Londra merkezde büyük bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Başbakanlık binası önünde başlayan eylem Oxford Circus'ta bulunan BBC ana binası önünde sona erdi. Yaklaşık 5 saat süren eylemde, katliam lanetlenirken IŞİD  ve Türk devleti protesto edildi.

BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE EYLEM

Başbakanlık önünde bir araya gelen üç bin kişi burada bir saat boyunca eylem yaptı. Eyleme Britanya Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin yanı sıra, aralarında Stop The War Coalition ve Anarşist hareketin de bulunduğu birçok kurum eyleme destek verdi. Türkiyeli ve Kürdistanlı kurum temsilcilerinin yanı sıra İşçi Parti Edmonton milletvekili Kate Osamor ve 5 ay boyunca Rojava'da YPG saflarında savaşan İngiliz vatandaşı Macer Gifford'da katılarak bir konuşma yaptı.

İlk konuşmayı Demokratik Güç Birliği adına İbrahim Avcıl yaptı. Rojava devrimini tüm güçleriyle sahiplenmeye ve destek vermeye devam edeceklerini belirten Avcil saldırının bir amaçlarının da Rojava ile olan dayanışmayı kırmak olduğunu, ancak dayanışmayı daha da büyüterek yollarına devam edeceklerini ifade etti.

Savaş karşıtı koalisyon kurucularından olan John Rees eylemde yaptığı konuşmada, İncirlik Havaalanı'nı savaş güçlerine açan Türkiye'nin, İngiltere'nin de katılımı ile mevcut kaos ortamının daha da derinleştirileceğini belirtti.

İşçi Partisi milletvekili Kate Osamar, konuşmasında Suruç'taki yaşanan katliamla Türkiye'nin kaos ortamına sürüklenmeye çalışıldığını söyledi. Özgür Genç Kadın adına konuşan Eylem Özcan, "Ölüme gülümseyerek giden Güneş'in çocuklarıyız ölmeyeceğiz" diye konuştu.

IŞİD'E KARŞI SAVAŞAN MACER GİFFORD EYLEME KATILDI

Kobanê'de YPG saflarına katılarak IŞİD'e karşı mücadele eden Macer Gifford Kobanê'de verilen mücadele ile demokrasinin bekçileri olan YPG'ye destek verilmesi gerektiğini söyledi. TUSC temsilcisi Jenny Sutton ise yaptığı konuşmada, Kürt mücadelesine destek verilmesi gerektiğini ve IŞİD'e karşı tüm demokrasi güçlerin ortak hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Britanya Demokratik Güç Birliği Gençlik yapılanması adına konuşan Dilan Güven, Suruç'taki yaşanan katliamla hayalleri sadece Kobanê'de kütüphane ve çocuk parkı yapmak olan 31 Can'a kıyıldığını söyledi. Güven, Rojava'da yapılan katliam ile kimsenin yıldırılamayacağını mücadeleye devam edileceğini sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmalardan sonra kitle yürüyüşe geçti. Üzerinde İngilizce "Kobanê'de beraber savaştık, beraber inşa edeceğiz" yazılı pankart ile beraber yürüyen kitle trafiği kapatarak Londra'nın en işlek caddelerinden geçerek Oxford Circus'ta bulunan BBC televizyonu önüne kadar devam etti.

Yürüyüş boyunca Trafalgar Square, Picadilly ve Oxford Circus gibi şehrin en kalabalık meydanlarından geçilirken oturma eylemleri yaparak katliam protesto edildi.

BBC: EYLEM İLE İLGİLİ YAYIN YAPMAYACAĞIZ

BBC ana girişi önünde toplanan kitle televizyon yöneticileri ile yapılan pazarlık sonrası ana girişi açtı. BBC temsilcilerinin eylem ile ilgili yayın yapmayacağız açıklamasından sonra kitle tekrar ana girişi tamamen kapattı. Olay yerinde bulunan polisler kitleyi kapıdan uzaklaştırma girişimleri kitlenin kararlığı karşısında başarısızlıkla sonuçlandı.

BBC PROTESTO EDİLDİ

İki saat boyunca BBC ana girişini kapatan kitle BBC'nin tavrını da protesto etti. Eylem esnasında bazı anarşist grupların kapıyı zorlaması güvenlik ile eylemciler arasında kısa süreli gerginliğe neden oldu. Akşam altı ana haber bültenin başlamasıyla birlikte kitle gürültü yapma eylemi yaptı. Uzun bir süre gürültü çıkarma eylemi gerçekleştiren kitle tüm çevrenin dikkatini eylemin üzerine çekti.

Yaklaşık beş saatin ardından eylem sona erdi.

LONDRA'DA TAZİYE ÇADIRI

Kuzey Londra'nın Manor House tren istasyonu önünde Gik-Der taziye çadırı açtı. Taziye çadırı gün boyunca ziyaretçi akınına uğradı. Gik-Der lokalinde bugün Suruç katliamında hayatını kaybeden gençler için bir anma gerçekleşecek.

ETHA

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü