GÜNCEL - Madaya'dan tahliye çağrısı!

GÜNCEL - Suriye'de insani yardım ekiplerinin ulaştığı Madaya'da yüzlerce kişinin yetersiz beslenme nedeniyle kritik durumda olduğu belirtildi.
Madaya'dan tahliye çağrısı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Stephen O'Brien, en az 400 kişinin kasabadan acilen tahliye edilmesi ve tedavi altına alınması gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren O'Brien, Şam yakınlarındaki Madaya kasabasında yüzlerce kişinin ölümle burun buruna geldiğini belirtti.

Fransız haber ajansı AFP, bazı Madaya sakinlerinin kasabadan çıkış izni aldığını ve eşyalarıyla birlikte tahliye beklediklerini aktarıyor.

Pazar günü Ekim 2015'ten bu yana ilk yardım konvoyu 40 bin kişinin yaşadığı Madaya'ya giriş yapmıştı.

Kasaba yaklaşık 6 aydır Suriye ordusu ile Hizbullah'ın kuşatması altında.

BM yardım kamyonları Madaya'nın yanı sıra Suriye'nin kuzeyinde muhalif gruplar tarafından kuşatılmış iki kasabaya daha ulaştı.

Yardım konvoylarının geçişine Suriye'deki karşıt grupların uzlaşısı sonucu izin verildi.

Geçen Mart'tan bu yana 20 bin kişinin kuşatma altında tuttuğu Fuah ve Kefraya köylerinde de durumun kritik olduğu belirtiliyordu.

Yardım operasyonu her iki yardım konvoyu girişe hazır hale getirilene dek gecikmişti.

Madaya'daki Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden (ICRC) Pawel Krzsiek kasabaya ulaşmasının ardından "Buradaki halk her beş dakikada bir gelip, yemek, ilaç getirdiniz mi diye sordu. Bazıları gülüyordu ama çoğu çok zayıf ve yorgundu" dedi.

Fuah ve Kefraya'ya da yardım gitti

BM, ICRC, Suriye Kızılayı ve Dünya Gıda Programı'na ait yardım malzemeleri taşıyan toplam 44 kamyon başkent Şam'dan yola çıkıp, Madaya'ya ulaştı.

21 kamyonun da Fuah ve Kefraya'ya gönderildiği kaydedildi.

Kamyonlarda piriç, bitkisel yağ, un, şeker, tuz gibi temel gıda maddelerinin yanı sıra, içme suyu, bebek maması, battaniye, ilaç ve tıbbi malzeme bulunduğu belirtildi.

ICRC Suriye Delegasyonu Başkanı Marianne Gasser yardım dağıtımının tek seferlik olmaması gerektiğini söyledi.

Gasser, "Bu onbinlerce insanın çektiği acıları dindirmek için bu bölgeler düzenli erişim gerekiyor" dedi.

BBC Türkçe