Mahkeme: İHA, Yunus Emre Dağdeviren'e ait fotoğrafı alıp gazetelere sattı

Profesyonel fotoğrafçı Yunus Emre Dağdeviren'in İhlas Haber Ajansı'na açtığı davada bilirkişi İHA'nın Yunus Emre Dağdeviren'in fotoğrafını Twitter'dan alıp kendisine aitmiş gibi gazetelere sattığına karar verdi.
Mahkeme: İHA, Yunus Emre Dağdeviren'e ait fotoğrafı alıp gazetelere sattı
2019-12-20 14:11:06   Güncelleme: 2020-12-21 05:15:32     Foto: Yunus Emre Dağdeviren

Profesyonel fotoğrafçı Yunus Emre Dağdeviren'in İhlas Haber Ajansı'na açtığı telif davasında bilirkişi fotoğrafın Twitter'dan alınıp İHA'nın kendisine aitmiş gibi gazetelere satıldığı sonucuna vardı.

Yunus Emre Dağdeviren'in avukatı Emir Abbas Gürbüz, Vehaber'e yaptığı açıklamada 'Dosya üçüncü kez bilirkişiye gitti. Bilirkişiler ve mahkeme fotoğrafın telif hakkının tarafımıza ait olduğunu kabul etti. Ancak fotoğrafa biçilecek bedel konusunda uyuşmazlık devam etmekte olduğundan tekrar bilirkişiden görüş alınacak.' ifadesine yer verdi.

NE OLMUŞTU?

4 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Boğazı'ndan geçen 'Caesar Kunikov' isimli Rus savaş gemisindeki bir asker, geçiş süreci boyunca omzunda bir füzeyi atış pozisyonunda tutmuştu. Karadan havaya atılan 'Strela-2' tipi füzenin Rus askeri tarafından bu şekilde taşınması olayı diplomatik krize neden olmuştu.

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, krize konu olan fotoğrafı çeken ve Twitter hesabında yayınlayan profesyonel fotoğrafçı Yunus Emre Dağdeviren, fotoğrafının İhlas Haber Ajansı tarafından alınarak diğer gazetelere satılması üzerine kaynak göstermeden kullanan tüm gazeteleri ve İhlas Haber Ajansı'nı dava etti. Bakırköy 2. Fikri Sınai Haklar Mahkemesi'nde görülen dava hakkında konuşan Yunus Emre Dağdeviren’in avukatları Emir Abbas Gürbüz ve Mehmet Fatih Harmandalı, bu davanın neticesinde Twitter’a yüklenen bir içeriğin telifinin, yargı önüne taşınması açısından ilişkin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtti.