MAHKEMEDEN 1 MAYIS ÖNCESİ İLGİNÇ KARAR!

İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi verdiği kararda 1 Mayıs'ın Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun uygulanamayacağı istisna gösteri kategorisinde olduğunu söyledi.
Mahkemeden 1 Mayıs öncesi ilginç karar!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

1 Mayıs 2014 için Taksim'de kutlama çağrısı yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen ile DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu'nun yargılandığı davada mahkeme emsal bir karara imza attı. ‘Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırttıkları iddiasıyla’ yargılandığı davada sendika yöneticilerinin beraatini veren mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.

Mahkeme, ihlal edildiği öne sürülen 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Kanunu'nda yer alan ‘İstisnalar’ başlıklı bölümün ‘Resmi Tatil’ ilan edilen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü de kapsadığını belirtti.

OLAYLARI POLİS SALDIRISI BAŞLATTI

Kararda geçen, aralarında DİSK Genel Başkanı Kani Beko'nun da bulunduğu kişilerin kutlama öncesi İstanbul Valiliği ile barışçıl bir gösteri yapmak için görüşme yaptığı hatırlatılarak, yaşanan olayların polis saldırısıyla başladığı belirtildi. Mahkeme, “1 Mayıs öncesi yapılan başvuru ve görüşme istekleri, sanıkların niyetlerinin, barışçıl olduğunu göstermektedir. Güvenlik tarafından düzenlenen tutanağın aksine, katılımcılardan saldırı olmamasına karşın, güvenlik güçleri tarafından kitlenin bulunduğu yöne gaz fişeği atılması üzerine olayların başlamıştır. Toplantının barışçıl niteliği sanıklar ve kitle tarafından bozulmadığı görülmüştür” dedi.

‘DEVLET GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEDİ’

Cumhuriyet’ten Canan Coşkun’un haberine göre kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. Maddesinde yer alan devletin vatandaşın ifade ve toplanma ve örgütlenme özgürlükleri haklarını hayata geçirebilmeleri için gerekli güvenliği alması yükümlülüğü hatırlatılarak “Devlet olumlu ve olumsuz anlamdaki bu yükümlülüklerini yerine getirmemiş, sanıkların yetkilisi oldukları kurumları adına aldıkları izin doğrultusunda dahi gösteri haklarını kullanmalarını sağlayamamıştır”denildi.

2911 Sayılı Kanunu'nun istisnalar bölümünde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Bayramı, 19 Mayıs kutlamaları, toplu iftar yemekleri, asker uğurlamaları, hacı kafilesi karşılamaları, düğün ve sünnet törenlerinin kanunun uygulanamayacağı gösteriler arasında yer alıyor.