Mahsa Amini'nin babasıyla röportaj yaptığı için tutuklanıp serbest bırakılan gazeteci, başörtüsüz fotoğraflarını paylaşmasının ardından yeniden tutuklandı

İranlı yetkililer, gözaltında öldürülen Mahsa Amini'nin babası Amjad Amini ile röportaj yapan kadın gazeteci Nazila Maroufian'ın cezaevinden çıkarılmasından sadece iki gün sonra yeniden tutuklandığını duyurdu. Amini'nin gözaltında öldürülmesi, ülkede aylarca süren protestoları beraberinde getirmişti.
Mahsa Amini'nin babasıyla röportaj yaptığı için tutuklanıp serbest bırakılan gazeteci, başörtüsüz fotoğraflarını paylaşmasının ardından yeniden tutuklandı
2023-08-16 18:42:05   Güncelleme: 2023-08-16 18:47:19    

ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'nın (HRANA) bildirdiğine göre geçtiğimiz Pazar günü başkent Tahran'da bulunan Evin Cezaevi'nden tahliye edilen Maroufian, yeniden gözaltına alındı ve Tahran'ın dışına, koşulları aktivistler tarafından defalarca eleştirilen Karçak kadın hapishanesine nakledildi.

Al Monitor'un Stuart Williams imzalı haberine göre ailesine yakın kaynaklar da Maroufian'ın yeniden tutuklandığını doğruladı. 

Maroufian, geçtiğimiz Pazar günü Evin Cezaevi'nden tahliye edilmiş ve İran İslam Cumhuriyeti'nin katı kıyafet kurallarına meydan okuyarak başörtüsüz bir fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Paylaşımlarında 'Köleliği kabul etmeyin, siz en iyisini hak ediyorsunuz!' demişti. 

Maroufian'ın, geçtiğimiz Ekim ayında bir haber sitesinde yayımlanan ve tutuklanmasına sebep olan röportajında baba Amini, İranlı yetkilileri kızının ölüm sebebi konusunda yalan söylemekle suçlamıştı.

Yetkililer Amini'nin bir sağlık sorunu nedeniyle öldüğünü ileri sürerken ailesi ve protestocu gruplar gözaltında başına aldığı darbeler nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtmişti. 

Maroufian ilk olarak, Ekim ayında yayımlanan röportajından yalnızca bir ay sonra, Kasım ayında tutuklanmıştı. 

Daha sonra serbest bırakılan Maroufian, Ocak ayında 'sistem aleyhinde propaganda yapmak ve yalan haber yaymak' suçlarından beş yıl ertelemeli iki yıl hapis cezasına çarptırıldığını açıklamıştı. İranlı aktivist gruplar, Maroufian'ın Temmuz ayı başlarında Tahran'da bulunan Evin Cezaevi'ne götürüldüğünü duyurmuştu. 

Maroufian'ın başörtüsüz fotoğraflarını sosyal medyadan yayımlamasının ardından yeniden tutuklanması, akıllara Mart ayında hapishaneden başı açık bir şekilde çıktıktan ve İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney aleyhine sloganlar attıktan saatler sonra yeniden tutuklanan Sepideh Gholian'ı getirdi. Gholian halen cezaevinde bulunuyor.

Gholian’a geçtiğimiz Mayıs ayında 'Sosyal medyada yalan bilgi yaymak ve sosyal medyada İran İslam Cumhuriyeti aleyhine propaganda yapmak' gerekçeleriyle 2 yıl hapis cezası verildi.