Malatya'da 1 dakika arayla 2 deprem

AFAD, Malatya Yeşilyurt’ta 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından, 4.5 büyüklüğünde bir depremin daha olduğunu duyurdu. Çevre illerden de hissedilen depremler paniğe neden oldu. Prof. Dr. Ahmet Ercan, 'Yeni bir yırtılma olabilir' uyarısında bulundu.
Malatya'da 1 dakika arayla 2 deprem
2023-08-12 17:29:03   Güncelleme: 2023-08-12 17:31:48     ©AA

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın verilerine göre, Malatya'da art arda depremler meydana geldi.
Saat 16.39'da Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Depremin derinliği 6.35 kilometre olarak kaydedildi. Saat 16.40'ta ise 4.5 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. Depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.
Söz konusu depremler çevre illerden de hissedildi. Depreme Malatya'da bulunan bir AVM'de yakalanan vatandaşlar ise panikle dışarı çıkmaya çalıştı. Deprem nedeniyle Malatyalılar sokağa çıktı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Malatya İli Yeşilyurt ilçesinde saat 16.39’da 4,8 büyüklüğünde meydana gelen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarımızla saha tarama çalışmalarına başlanmıştır' açıklamasında bulundu.

Belediye başkanından canlı yayında açıklama

Depremin ardından NTV canlı yayınına katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, 'Birkaç gündür art arda sallanıyoruz. Haliyle birden ne olduğunu anlayamadık. İki deprem yaşadık. Bugünlerde üst üste olunca ister istemez tedirginlik devam ediyor. Şu an itibariyle çağrı merkezimize gelen olumsuz bir durum yok' dedi.

Deprem uzmanlarından ilk açıklama

Depremin ardından Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu. Bölgede bir deprem fırtınası yaşanabileceğine dikkat çeken Tüysüz, 'Bir süre daha bu depremlerin nasıl seyrettiğini izlememiz gerekir. Burada büyük bir deprem beklentisinden çok, orta ve küçük büyüklükteki depremlerin peş peşe sıralandığı bir deprem olacak gibi.' diye konuştu.
Tüysüz şunları söyledi:
'Deprem olan bölgenin güneyinde, saha çalışmaları esnasında bir fayın olduğu belirlendi. Bu fay üzerinde artçıların dizildiği belirlendi. Burada bir fay olduğu, artçı depremleri yarattığı belirlendi. Ama bu kadar kuzeye çıktığını bilmiyorduk. Belki bundan sonraki çalışmalarda o fay sisteminin kuzeye doğru devam ettiği ortaya konabilir.
Bu tür depremler kendi başlarına yıkıcı depremler değildir. Hasarlı bir bina, bu tür artçılarla yıkılabilir. O nedenle bu tür binalara dikkat etmek en doğru davranış olacaktır. Hasarlı binalarda, incelemelerin bir an önce tamamlanmasında yarar var. Görünen o ki, deprem etkinliği daha çok uzun bir süre varlığını devam ettirecek.'

'Yeni bir yırtılma olabilir' uyarısı

Prof. Dr. Ahmet Ercan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, '2023.08.12 saat 16.39 Malatya M4.9 büyüklüğünde 5 kilometre odakta olan deprem 8'indeki M5.3 un artçısı değildir. Yeni bir yırtılma olabilir. 6 Şubat depreminin artçısıdır' ifadelerini kullandı.