Türkiye uzun bir süredir planlanan Kuzey Suriye harekâtını başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Barış Pınarı adını verdiği harekât, Türkiye'nin Suriye'ye sınır Ceylanpınar bölgesinin karşısındaki Resulayn ve Tel Abyad belirlenen hedeflerin havadan vurulmasıyla başladı. Hava harekâtının ardından hedeflere sınırdaki obüs topları ile atış yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan harekâtı Twitter'daki hesabından Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak duyurdu. Erdoğan harekâtın hedef ve kapsamını "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir. Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız" sözleriyle açıkladı.
Milli Savunma Bakanlığı, Abdullah Öcalan'ın 1999 yılında Suriye'den çıkarılması ile aynı güne rastlayan harekâtın "saat 16.00 başlatıldığını, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı gösterildiğini, dost ve müttefik ülke unsurları ile sivillerin zarar görmemesi için hassasiyet gösterildiğini" açıkladı.
Harekâtın başlamasından yaklaşık bir buçuk saat sonra Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine 2 roket düştü.
Saat 17.30 sularında DHA, "Talebyat ve Resulayn'da 25 kilometre kadar içeri girildi. Terör örgütünün mühimmatı imha edildi" bilgisi geçti.
Saat 18.15'te Suriye'deki Tel Abyad'ın da vurulduğuna dair görüntüler yayımlandı. 19.15 civarında ise AA, Türk savaş uçaklarının güvenli bölge kapsamında 30 kilometre derinliğe girdiğini duyurdu.
Harekâtın başlamasından yaklaşık 3 buçuk saat sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen "Barış Pınarı Harekatı Koordinasyon Toplantısı"nın görüntüleri paylaşıldı.
9 roket, Nusaybin'e düştü
Mardin'in Nusaybin ilçesine 9 roket isabet etti. Atılan 9 roketten çoğu boş arazilere, biri Yıldırım İlkokulu'na, biri Yeşilkent Mahallesi'nde bulanan Doğan Sitesi'ndeki 5'inci katta bulunan daire ve bir karakola isabet etti. Roketlerin patlamasıyla can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.
Roketlerin düşmesinin ardından Kaymakamlık tarafından belediye hoparlörleri aracılığıyla vatandaşlara uyarılar yapıldı. Belediye hoparlörlerinde, 'Vatandaşlarımızın can güvenliği nedeniyle sınır hattından uzak durmaları ve evlerin zemin katlarında beklemeleri önemle duyurulur' anonsları yapıldı. Bu anonslarla birlikte özellikle sınır hattında yaşayan çoğu vatandaş yanlarına aldıkları bazı kıyafetlerle evlerinden ayrılıp, yakınlarının yanına gitti. Vatandaşlar, can güvenlikleri olmadığı için evlerini terk ettiklerini ve yakınlarının yanında kalacaklarını söyledi.
Şanlıurfa sınır hattı özel güvenlik bölgesi ilan edildi
Şanlıurfa Valiliği, 'Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasının ardından sınır hattını Özel Güvenlik Bölgesi olarak ilan etti.
Valilikten yapılan yazılı açıklama şöyle:
"Suriye sınırında güvenlik durumunu desteklemek, ayrıca vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, olası tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince; batıdan doğuya doğru aşağıda koordinatları verilmiş olan hat ile hudut hattı arasında kalan bölgenin 08 Ekim 2019 tarihi itibari ile Valiliğimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir."
DHA harekâtın başlamasının ardından Resulayn’da sivillerin bölgeyi terk ettiğini duyurdu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada askeri harekâtın başladığını şu ifadelerle duyurdu:
"Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.
Barış Pınarı Harekatı ile, Ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız GÜVENLİ BÖLGE sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.
#BarışPınarıHarekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unsurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun."
Suriye'de başlayan harekâtın başladığının duyurulmasının hemen ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
İlk olarak ABD Büyükelçisi, Barış Pınarı Harekatı'nın başlamasından kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Büyükelçinin harekâtla ilgili olarak bilgilendirdiği belirtildi.
BM Güvenlik Konseyi 5'i daimi toplam 15 üye ülkeden oluşuyor.
Dışişleri Bakanlığı'nda büyükelçilere bilgilendirmeyi Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal'ın yapacağı belirtildi.
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, dün T24'e yaptığı açıklamalarda ABD'nin onayı olmadan gerçekleştirilecek bir operasyonda Türkiye için bir seçeneğin NOTAM yayınlamak olabilceğini söylemişti. Pekin, “Böyle bir durumda Türkiye askeri harekâtın yapılacağı alanda uçuşa yasak bölge ilan eder, bu bölgeyi kontrol eder ve bölgeye dair bir NOTAM yayınlar. ‘Koordinatları verir, buradan buraya uçuşa yasak bölgedir, girenin can güvenliği yoktur’ şeklinde bir duyuru yapar ve kendi bölgesini koordine eder” ifadelerini kullanmıştı.
Dışişleri Bakanlığı'nın ABD Büyükelçisi ile bu konuda görüşebileceği belirtildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu saat 18.15 sularında yaptığı açıklamada konu ile ilgili bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu açıklamasında Zeytindalı harekâtında olduğu gibi bu harekâtı da bir notayla İstanbul'daki rejimin başkonsolosluğuna ilettik" dedi. Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:
"NATO Genel Sekreteri'ne de mektupla bildirimde bulunduk. Zeytindalı harekâtında olduğu gibi bu harekâtı da bir notayla İstanbul'daki rejimin başkonsolosluğuna ilettik. Uluslararası temasımızı sürdürüyoruz. ABD Dışişleri Bakanı talepte bulundu. Bu akşam onunla görüşeceğiz. Yarın sabah da İngiltere Dışişleri Bakanı'yla görüşeceğiz. Sahada ve masada mücadeleyi sürdüreceğiz."
Erdoğan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i telefonla arayarak harekâta dair bilgi verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD oyalayınca...
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu harekâtın başlamasından kısa bir süre sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda harekât ile ilgili "BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir" dedi.
Çavuşoğlu'nun paylaşımı şöyle:
"Barış Pınarı Harekatıyla;
-Bölge teröristlerden temizlenecek,
-Suriye’nin sınır güvenliği ve toprak bütünlüğü teminat altına alınacak,
-Göçmenler güvenli bir şekilde evlerine dönebilecek,
-Bölgeye barış ve huzur gelecektir.
Rabbim şanlı ordumuzu muzaffer eylesin!
Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı’nın 51. maddesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir."
Çavuşoğlu ayrıca resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Cezayir'de mevkidaşı Sabri Bukadum ile düzenlediği basın toplantısında "Suriye’nin kuzeydoğusunda maalesef bir terör yapılanması var. Bu bize yönelik çok ciddi bir tehdit ve ABD’nin kendilerine verdiği silahları biz Türkiye’de yakalıyoruz, çünkü PKK ile buradaki yapılanmaların hiçbir farkı yok. Bu terör örgütü şu anda bulunduğu bölgedeki insanlara da büyük bir zulüm içinde ve 300 binden fazla Suriyeli Kürdü de kendilerini desteklemedikleri için sürgüne gönderdiler, Türkiye'de yaşıyorlar. Ama bu bölücü bir terör örgütüdür. Esas amacı Suriye’yi bölmektir ki biz Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğünü birlikte destekliyoruz" diye konuştu.
ABD’nin tutumuna da değinen Çavuşoğlu, "Tüm bu sebeplerden dolayı biz buraya bir harekâtı başlatma kararı almıştık. ABD Başkanı Donald Trump buradan çekileceklerini ve burada bir güvenli bölgeyi de birlikte oluşturmak istediklerini söyleyince, ABD ile güvenli bölge konusunda bir müzakere başlattık. Bu sürecin sadece bizi bir oyalama, ABD'nin bizi bir oyalama süreci olduğunu görünce de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trump'a bizzat kendisi ’Artık sizinle müzakerelerimizde bir netice alamayacağız, siz bunlara destek vermeye devam ediyorsunuz dolayısıyla biz kendi başımıza bu harekâtı başlatacağız’ dedi" ifadelerini kullandı.
Bakan Çavuşoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu, her şeyden önce bizim Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’ndan ve BM Güvenlik Konseyi kararlarından ve uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hakkımızdır. Harekatımızı, operasyonumuzu da bu çerçevede gerçekleştireceğiz. Yine uluslararası hukuk çerçevesinde gerek askerlerimiz gerek biz Dışişleri Bakanlığı olarak, BM dahil ve ilgili ülkelere, Suriye dahil bildirimlerde bulunacağız. Bu harekat bölgenin istikrarı ve güvenliği için önemli bir harekat olacak. Ayrıca Türkiye ve bölgedeki göçmenlerin de gönüllü bir şekilde bu bölgeye dönmesi de mümkün olacak. Bizim tek hedefimiz buradaki teröristler. Bu şekilde de Suriye’nin sınır bütünlüğüne de önemli bir katkıda bulunacağız."
Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye'nin havadan başlattığı operasyonunun durdurulması için ABD ve IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelere "uçuşa yasak bölge" ilân edilmesi için çağrıda bulundu
Reuters'ın aktardığına göre hava harekâtında Türkiye, SDG'ye ait mühimmat depolarını vurdu.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan ilk açıklamada harekâtın saat 16.00'da başladığı bildirildi:
"Hudutlarımızın güvenliğini sağlamak, sınırlarımızın güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasını engellemek, DEAŞ ve PKK/KCK/PYD-YPG başta olmak üzere milli güvenliğimize tehdit oluşturan terör örgütleri ve teröristleri etkisiz hale getirmek, yerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine ve topraklarına dönüşleri için uygun şartları sağlamak maksadıyla Barış Pınarı Harekatı saat 16.00’da uygulanmaya başlamıştır."
Akşam saatlerinde yeni bir açıklama yayımlayan MSB, açıklamada "dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" dedi. Açıklama şöyle:
"Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1373 (2001), 1624 (2005), 2170 (2014), 2178 (2014), 2249 (2015), 2254 (2015) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan “Meşru Müdafaa Hakkı” çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
Fırat Kalkanı Harekâtı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda olduğu gibi, harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta, sivil/masum kişilerin ve harekât bölgesindeki tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost ve müttefik ülke unsurlarının zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."
Avrupa Birliği, Türkiye'ye 'Barış Pınarı Harekâtı'nı durdurma çağrısında bulundu. AB, güvenli bölge için "ödeme yapılmayacağını" ifade etti.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, operasyonu "şiddetli bir şekilde kınadıklarını" söyledi. Maas, "Türkiye'nin Suriye operasyonları bölgenin daha da istikrarsızlaşmasına yol açacak. Türkiye'nin Suriye operasyonları IŞİD'i yeniden güçlendirebilir" ifadelerini kullandı.
Reuters Haber Ajansı'na göre Fransa AB Bakanı, Fransa ve İngiltere'nin, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekâtı konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağıracaklarını açıkladı.
Erdoğan'ın açıklamasından 6 dakika önce
Erdoğan’ın açıklamasından 6 dakika önce CNN Türk canlı yayını sırasında Suriye’de Resulayn kasasında dört patlama sesi duyuldu. Patlamaların ardından Resulayn’dan dumanlar yükseldi. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakların bölge üzerinde uçtuğu görüldü.
NTV canlı yayınında konuşan NTV Ankara haber müdürü Uğur Şefkat şu bilgileri paylaştı:
"Şu an bize gelen bilgiler hava harekatının başladığı yönünde. Beklenti de bu yöndeydi. Sınırda çok sayıda topçu birlikleri de var
Bunlar da muhtemelen devreye girdi ya da girmek üzere. Resulayn çevresinde şu an bilinen tüm hedefler yok ediliyor. Uzun bir süre devam edilebilir. Zeytin Dalı harekatı 75 uçakla hava harekatıyla başlamıştı. Muhtemelen şu anda da öyle. Akçakale tarafında da hedeflerin yok edilmesi süreci yaşanabilir. Dünden beri oraya oldukça yüksek sayıda yığınak yapıldı. Onlar da şu an sınırda bekliyorlar. Sınırın sıfır noktasında da çok fazla tahkimat var. Onların da topçu atışlarıyla etkisiz hale getirilmesi sürecini görebiliriz. Bir ihtimal de şu ki muhtemelen bordo berelilerin içeri girmiş olma ihtimali çok yüksek. Tartışmalardan biri hava sahası açık mı kapalı mıydı. Şu anda bunu bilmiyoruz. Lazer güdümlü silahlarla artık sınırda uçarak, tamamen türk hava sahasında hedeflere mühimmat atma imkanı var. Muhtemelen şu an yapılan bombalamalar sınır çok yakın olduğu için Türk Hava Sahası’ndan yapılmış olabilir."
NTV canlı yayınında konuşan Emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş harekâta dair yaptığı değerlendirmede
"Önce çembere alacaklardır diye düşünüyorum. Mümkün olursa hava kuvvetleriyle değil de belli silahlarla imha ederek bir sonuca ulaşmış olacaklar. Kara harekatı için zamanlamayı hava harekatının sonucuna bağlı olarak, insansız hava araçlarından sonra alınan verilerle bakılacak. Suriye Milli ordusuyla zaten devamlı birlikte çalışıyor TSK. Afrin’de de beraberlerdi Tel Abyad’da da beraberlerdi."
Eğitime ara verildi
Akçakale, Ceylanpınar, Suruç'taki tüm okullarda, Birecik'te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda perşembe ve cuma günü eğitime ara verildi.
Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde de 1 gün süreyle okullar tatil edildi. Mardin Valiliğinden yapılan açıklamada, “Nusaybin merkez ilçemiz Kızıltepe Şenyurt ve Akdoğan mahallelerinde 10 Ekim 2019 tarihinde 1gün süreli okullar tatil edilmiştir” denildi.