AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, TİP'li Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürüldüğü kararı okuttu. Bozdağ, çalışmalara devam edilememesi gerekçesiyle oturumu kapattı.
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda bugün okundu. Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Atalay’ın vekilliği düşürüldü. Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, Milletvekilliği Sona Erenler sayfasına Can Atalay da eklendi.
TBMM, Seçimden bu yana çözülemeyen, yüksek yargı organları arasında krize dönüşen TİP milletvekili Can Atalay ile ilgili tavrını belirledi.
Ellerindeki dövizleri anayasaları Bozdağ’a gösteren milletvekilleri Anayasa’yı çiğniyorsunuz”, Okuyamazsınız” diye seslendi. Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldı.
Verilen aranın ardından Bozdağ, çalışmalara devam edilememesi gerekçesiyle oturumu kapattı. Genel Kurul, çalışmalarına çarşamba günü devam edecek.
AYM kararına uyulmadı
Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş, karar onanmadan önce TİP’ten Hatay milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ancak AYM başvuruyu görüşmeden önce Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında aldığı cezayı onamıştı.
Yargıtay, AYM’nin daha sonra hak ihlali” kararı vererek, hakkındaki yargılamanın durdurulması ve tahliyesi yönünde karar vermiş ancak yerel mahkeme ve Yargıtay, Atalay hakkındaki bu kararı uygulamamıştı. Yargıtay, bu kararla anayasayı ihlal ettiklerini belirterek AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
AYM ise bunun üzerine Atalay hakkındaki kararın uygulanmamasının da hak ihlali anlamına geldiğine hükmetmişti. AYM’nin uyarısına rağmen yerel mahkeme bu dosyayı görüşmemiş ve Yargıtay’a göndermişti. Yargıtay, bu kez de AYM kararının hukuki değerinin olmadığını belirterek, TBMM’ye Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için ikinci kez yazı göndermişti.
TBMM Başkanlığı, bütün bu tartışmalar sürerken Atalay hakkındaki kararı Genel Kurul’da okutmamış, bekletmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AYM kararına sert tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli arasında yapılan görüşmede bu konunun da gündeme geldiği, iki liderin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okutulması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı. TBMM Başkanlığı liderlerin kararlarıyla bağlı değil. Ancak AKP’li Usta’nın açıklaması, TBMM Başkanlığı’nın da bu yönde irade oluşturduğunu ortaya koydu. Böylece ilk kez TBMM Başkanlığı, AYM kararına rağmen bir milletvekili hakkında işlem yaptı.