Meclis'te kavga: 5 vekil yaralı!

Meclis'te milletvekilleri arasında kavga çıktı.
Meclis'te kavga: 5 vekil yaralı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

TBMM Genel Kurulu'nda kapalı oturumda, AK Partili milletvekilleri ile muhalefet milletvekilleri arasındaki tartışma çıktı. Tartışma sonrası çıkan kavgada 5 milletvekili yaralandı.
Olayda, CHP İstanbul Milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Mahmut Tanal, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz'ın yaralandığı belirtildi.

CHP'li vekiller Çam, Aydoğdu ve Eryılmaz yaşanan olayın ardından Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne gitti.Öte yandan, iç güvenlik paketi
görüşmeleri tamamlanayınca, paketle ilgili görüşmeler, bugün 14.00'a kaldı.

'TOKMAKLA VURDULAR'

HDP'li Kürkçü, TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgayla ilgili yaptığı açıklamada, kapalı oturum sırasında usul tartışması açılmasının talep edildiğini ancak TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın usul tartışması isteklerine yanıt vermediğini, bunun üzerine uzun süren tartışma
Bu tartışma sonuçlanmadan Bahçekapılı'nın, AK Parti'li vekillere kürsüyü açmaya teşebbüs ettiğini belirten Kürkçü, şunları kaydetti:

"Bizim grup başkanvekilimiz Pervin Buldan ve milletvekilimiz Sebahat Tuncel, kürsünün önünde durdular. Bunun üzerine bir anda AKP'li erkek vekiller kürsüye saldırdılar. Arkadaşlarımızı itip kakmaya başlayınca ister istemez arkadaşlarımızı korumak için müdahale ettik ve bunun üzerine arbede başladı.

Sadece kendimizi mazur göstermek için konuşmuyorum, hakikaten çok ağır bir saldırı oldu. Hem çok sayıda insan saldırdı, bayağı can almaya gelir gibi... Demir iskemleleri fırlattılar, Aykut Erdoğdu'nun göğsüne Meclis Başkanı'nın tokmağıyla vurdular, çanı bir milletvekilinin kafasına indirdiler. Ben de Sebahat Tuncel'i vekilimizi kenara çekmeye çalışırken ona saldırmak isteyenler bana saldırdı ve yere yuvarlandık. Ondan sonra başım kanayınca arkadaşlar revire getirdi. Başımda bir darbe var. Kanama durdu. Vahim olduğunu sanmıyorum ama sabaha kadar bakacağız.

AKP grubu, bu iç güvenlik yasasını yıldırım hızıyla, tartışma olmadan Meclis'ten geçirmek istiyor. Kapalı olduğu için oturum daha fütursuz hareket edildi. İç güvenlik paketinin bir fiili uygulamasını Meclis'te yaşamış bulunuyoruz. Bu gece tasarının görüşmelerine başlama
hırsıyla bu sonuç doğdu. AKP'li vekiller kendilerinin vehmettikleri yetkiyi polise verdikleri takdirde olacaklara dair bir demo sayabiliriz olanları."

"Arka kapıdan revire götürdüler"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da AA muhabirine olayı şöyle anlattı:

"Kapalı oturumda Hasip Kaplan söz istedi ve kürsüye gitti. O sırada Kaplan kürsüdeyken Grup Başkanvekilimiz Levent Gök de söz istedi. Başkanvekili Bahçekapılı söz vermeyince Hasip Kaplan kürsüden ayrılmadı. Bunun üzerine Sebahat Tuncel kürsüye gitti. Ardından AK Parti'li milletvekilleri kürsünün etrafını sararak saldırdı ve olaylar başladı. Kavga başlayınca ben de cep telefonumla çekim yapmaya başladım. Bunu gören AK Parti'li milletvekilleri bu sefer bana saldırdılar. Kavga sırasında milletvekili arkadaşlarım Aykut Erdoğdu, Refik Eryılmaz, Musa Çam ile HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaralandı. Daha sonra beni arka kapıdan çıkararak revire götürdüler. Musa Çam'ın Atatürk çiçeğinin üzerine düştüğünü gördüm, umarım omuriliğinde bir zedelenme olmamıştır. Bana, Aykut Erdoğdu'ya ve Ertuğrul Kürkçü'ye Meclis revirinde müdahale yapıldı. Refik Eryılmaz ve Musa Çam Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı."

Kavganın ardından CHP'li Binnaz Toprak, Özgür Özel, Müslim Sarı ve Sezgin Tanrıkulu sosyal paylaşım sitesi twitterdan açıklamada bulundu. Kavganın ardında CHP'li vekillerin attığı twettler şöyle:

CHP'li Binnaz Toprak: 'AKP bu yasayi zorbalikla gecirmeye calisiyor! HDP'li uc mv kadina hucum ettikleri icin kavga cikti. Siddet Meclis'te!!'

Özgür Özel:'AKP'nin Meclis'teki çekiçli faşist saldırısında yaralanan İzmir Milletvekili @musacam'ın tomografisi iyi çıktı.

Diğer arkadaşlarda iyi. Oturumu açmak ve kapatmak için kullanılan sembolik tokmağı bile bir saldırı ve suç aletine dönüştüren AKP faşizminden iğreniyorum.'

Sezgin Tanrıkulu: 'AKPyasa çıkarsa halka yapacağı faşist muamelenin provasını,mecliste direnen muhalefete saldırarak yapıyor! #İçGüvenlikYasasınaHayır'

Müslim Sarı: Musa Çam'ın tüm dostlara selamı var. Durumu iyi. Mücadeleye devam

Öte yandan kavga sırasında başkanlık divanında bulunan tokmağın kullanıldığı belirtilirken, sert yumruklaşmaların olduğu aktarıldı.

Genel Kurul'da tartışmalar tutanaklara şöyle yansıdı:

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, bundan sonraki görüşmelerin İç Tüzük'ün 70'inci maddesine göre kapalı olarak yapılmasına ilişkin iki tane önerge vardır, okutuyorum:

-"AÇIZ, AÇ"-

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, 13'üncü maddeye göre işlem yaptık. O işlem gereği oylamanın tekrar edilmesini oylarınıza sundum, oylamanın tekrar edilmesini oylarınıza sundum, "Kabul edenler... Kabul etmeyenler..." dedim, "Kabul edilmiştir." sonucu çıktı. Yani oylamayı tekrar etmemiz kabul edildi. Daha sonra -tutanaktan gidiyorum- kabul edilince oylamanın tekrar yapılması, Halkların Demokratik Partisi grup önerisini oylarınıza sundum, "Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir." dedim.

PERVİN BULDAN (Iğdır) - Açız, aç.

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Şeker hastaları var aramızda.

BAŞKAN - Siz hiç şakadan da anlamıyorsunuz Engin Bey, inanılmaz bir şey.

Arkadaşlar, Sayın Engin Altay bana yazı gönderdi "Verilecek mi ara?" diye. Ben de böyle "Hayır." yaptım. Yani gerçekten, bir şey söylemeyeceğim.

ENGİN ALTAY (Sinop) - Bir dakika, bir dakika...

BAŞKAN - Milliyetçi Hareket Partisi grup önerisi...

ENGİN ALTAY (Sinop) - Sayın Başkanım!

BAŞKAN - Ne bağırıyorsunuz ya!

ENGİN ALTAY (Sinop) - Dinlemiyorsunuz beni.

BAŞKAN - Allah Allah!

-"YEMEK ARASI VERECEK MİSİNİZ, VERMEYECEK MİSİNİZ?"-

ENGİN ALTAY (Sinop) - Yemek arası verecek misiniz, vermeyecek misiniz?

BAŞKAN - Daha düşünmedim.

-"SAYIN MİLLETVEKİLLERİ, YANİ "YEMEK ARASI VERMEYECEĞİM." DİYE BİR ŞAKA YAPTIM, SİZ BUNU CİDDİYE ALDINIZ, BURAYA GELDİNİZ"-

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, yani "Yemek arası vermeyeceğim." diye bir şaka yaptım, siz bunu ciddiye aldınız, buraya geldiniz. Yani gerçekten tuhafsınız, gerçekten tuhaf şeyler oluyor.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Bir dakika, şu grup önerisini okutayım, söz vereceğim size. Ondan önce ilgili bir şey mi söyleyeceksiniz?

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Toplantıyla ilgili bir talebim var.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Bakın, Sayın Başkan, her söze kulak verdiğiniz takdirde bu iş olmaz. (CHP ve HDP sıralarından gürültüler)

LEVENT GÖK (Ankara) - Ne demek ya! (CHP, MHP ve HDP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Sayın Hasip Kaplan, nedir talebiniz?

İDRİS BALUKEN (Bingöl) - Nasıl yani ya, böyle bir şey olur mu!

PERVİN BULDAN (Iğdır) - Başkan, yemek arası istiyoruz.

ENGİN ALTAY (Sinop) - Ne demek "Düşünmedim." Burayı keyfine göre yönetemezsin, böyle şey olmaz. Sayın Başkan, milletvekilleri maraba değildir. Medeni bir insan gibi yemek saatinde yemek arası vereceksiniz.

BAŞKAN - Milliyetçi Hareket Partisi grup önerisini okutuyorum:

ENGİN ALTAY (Sinop) - Okuma kardeşim, alo! (CHP ve HDP sıralarından sıra kapaklarına vurmalar)

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ayrı bir talebim var Sayın Başkan.

YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Talebim şu: Eğer şu an şekeri olan arkadaşlarımızın şekeri yükselir ve başlarına bir şey gelirse sorumlusu sizsiniz.

BAŞKAN - Kapalı oturumda görüşmeleri yapılan Milliyetçi Hareket Partisi grup önerisinin oylamasının sonucunda grup önerisi kabul edilmemiştir.

Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi grubunun İç Tüzük'ün 19'uncu maddesine göre verilmiş bir önerisi vardır, okutup işleme alacağım ve oylarınıza sunacağım.

Buyurun...

-"BİBER GAZI MI SIKAYIM BURADAN"-

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan... Sayın Başkan...

BAŞKAN - Buyurun, peki, dinliyorum.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - "Peki, dinliyorum" değil, lütfen dinliyorsunuz değil. Saygılı olun, ben milletin vekiliyim.

SALİH KOCA (Eskişehir) - Milletvekili konuşurken sen ne yaptın?

BAŞKAN - Tamam, talebinizi söyler misiniz?

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Millete saygısızlık yapıyorsunuz. Milletin vekili söz isteyince dönersiniz, dinlersiniz, İç Tüzük'e göre talebini alırsınız, karar verirsiniz. Eğer bu tutumunuzu sürdürürseniz yani size biber gazı mı sıkayım buradan.

BAŞKAN - Nasıl isterseniz!

HASİP KAPLAN (Şırnak) - İstediğiniz bu mu?

-"SAYIN BAŞKAN, ÇİFTLİK DEĞİL BURASI. BURASI DAĞ BAŞI MI?"-

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, çiftlik değil burası. Burası dağ başı mı?

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Otur be!

BAŞKAN - Bir müsaade... Buraya yaklaşma...

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ben bir milletvekiliyim

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Beni susturamazsınız...

BAŞKAN - E ne yapayım, susmazsan susma.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Böyle keyfî yönetemezsiniz!"

-AK PARTİNİN GRUP ÖNERİSİ KAPALI OTURUMDA GÖRÜŞÜLDÜ-

AK Parti'nin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının gündeme alınmasına ilişkin grup önerisinin kapalı oturumda görüşülmesine karar verildi. Ardından tutanaklara şu konuşmalar yansıdı:

BAŞKAN - Kapalı oturumda Genel Kurul sıralarında bulunabilecek sayın üyeler dışındaki dinleyicilerin ve görevlilerin dışarıya çıkmaları gerekmektedir.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Kapalı oturum öncesi Sayın Başkan söz talebimiz var.

BAŞKAN - Sayın idari amirlerinden salonun boşaltılmasını temin etmelerini rica ediyorum

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, söz talebimiz var.

Sayın Başkan... (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Yeminli stenograflar ve yeminli görevlilerin salonda kalmalarını oyunuza sunuyorum: Kabul edenler...

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Ey Sayın Başkan...

BAŞKAN - Kabul etmeyenler...

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan...

BAŞKAN - Kabul edilmiştir.

HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan... Milletvekili söz istiyor, İç Tüzük'ün... Sayın Baş-kan...

-KAPALI OTURUMA GEÇİLDİ, KAPALI OTURUMDA BULUNABİLECEKLERİN DIŞINDA HERKES DIŞARI ÇIKARILDI-

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 56'ncı birleşimin onuncu oturumu kapalı olarak yapılacak."

Kapalı oturuma geçildiğinde tutanaklar saati 23.28 olarak gösteriyordu.

Kapalı oturum tutanakları 10 yıl geçmeden yayınlanamıyor . Kapalı oturumdaki görüşmeler hakkında hiçbir açıklama yapılamıyor.

Kapalı oturumun ardından Genel Kurul açıldığında tutanaklar açılma saatini 01.42 olarak gösterdi.

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Sayın milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 56'ncı Birleşiminin kapalı oturumdan sonraki On Üçüncü Oturumunu açıyorum.Sayın milletvekilleri, revize edilen Adalet ve Kalkınma Partisi grup önerisi kabul edilmişti.Alınan karar gereğince "Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları" bölümündeki işleri görüşmek üzere 18 Şubat 2015 Çarşamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum" diyerek birleşimi kapattı.