Medeni Yıldırım'ı öldürmekten yargılanan asker tahliye edildi

Medeni Yıldırım'ı öldürmekle yargılanan asker hakkında tahliye kararı verildi.
Medeni Yıldırım'ı öldürmekten yargılanan asker tahliye edildi
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Üç yıl önce Diyarbakır'da kalekol yapımını protesto eden halka açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Medeni Yıldırım'ı öldürmekten yargılanan asker tahliye edildi.

Medeni Yıldırım'ın ölümünden iki yıl sonra açılan davada, tek sanık olarak yargılanan asker suçlamaları reddetmiş, savcı da beraatini istemişti. Bugün görülen duruşmada sanık tahliye edildi.

NE OLMUŞTU?

28 Haziran 2013’te, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık’ta kalekol yapımını protesto eden kitlenin içinde bulunan Medeni Yıldırım, açılan ateş sonucu yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili Lice’de başlatılan soruşturma, daha sonra görevsizlik kararıyla Lice’den Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi ve dosyaya gizlilik kararı konuldu. Olaydan bir yıl sonra, Medeni Yıldırım’ın vurulduğu görüntüler ortaya çıktı. Olay yerinde keşif ise yaklaşık iki yıl sonra yapıldı. Dava, ancak Eylül 2015’te açılabildi.

Savcı, A.Ç.’nin “haksız tahrik altında olası kasıtla ateş ederek Yıldırım’ın ölümüne neden olması” nedeniyle yargılanmasını istedi.

Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan rapor üzerine Kayacık Karakol Komutanı, silah kullanma emri veren Jandarma Özel Harekat Tim komutanı ve karakolda görevli askerler hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” iddiaları başlatılan soruşturmada da takipsizlik kararı verildi.