Mehmet Barlas öldü

Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü Şişli'de özel bir hastanede 81 yaşında hayatını kaybetti.
Mehmet Barlas öldü
2023-06-02 11:28:14   Güncelleme: 2023-06-02 11:28:14    

Vefat haberini sosyal medya hesabından duyuran Sabah gazetesi yazarı İsa Tatlıcan,'Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas’ı kaybettik. Okurlarının, ailesinin ve tüm sevenlerinin başı sağolsun' dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Barlas'ın vefatıyla ilgili sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

'Gazetecilik mesleğinin duayen isimlerinden Mehmet Barlas, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına, okurlarına ve medya camiasına başsağlığı diliyorum.

Cenaze programı belli oldu

Barlas'ın pazar günü Beşiktaş Levent'teki Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verileceği bildirildi.

Mehmet Barlas kimdir?

Ankara'da 1942'de doğan Mehmet Barlas, lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden aldı. Gazeteciliğe henüz öğrenci iken babasının Son Havadis'inde başlayıp, profesyonel gazeteciliğe Cumhuriyet'le birlikte adım attı. İsmail Cem'in TRT Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde iç ve dış haberler danışmanlığı yaptı. 1968'de Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği yarışmada, inceleme dalında birincilik ödülü aldı.

Günaydın, Cumhuriyet, Milliyet, Sabah, Zaman, Akşam, Yeni Şafak gibi birçok gazetede çalıştı, köşe yazarlığı ve yöneticilik yaptı. TGRT'de günlük haber yorumculuğu yaptı. Barlas 2000 tarihli 'Türkiye'de Darbeler ve Kavgalar Dönemi', 'Turgut Özal'ın Anıları' (2000) ve 2001 tarihli 'Türkiye Üzerine Pazarlıklar' kitaplarını yazdı. 2003 yılında kızı Ela Barlas ile bir haber programı hazırladı ve sundu.

2008 içinde kısa bir süre ATV'de ana haber sunuculuğu yaptı. NTV televizyon kanalında bir dönem  Emre Kongar'la birlikte Yorum Farkı programını yaptı. Daha sonra Oğuz Haksever'le birlikte NTV Radyo'da klasik Türk müziğine odaklanan Makam Farkı adlı programıyla dinleyicilerin karşısına çıktı.

'Her iktidarın yanında olmakla' eleştirildi

Barlas, gazetecilik serüveninin olgunluk döneminde, 'her iktidarın yanında olmakla' eleştirildi. 12 Eylül 1980 darbesinin lideri Kenan Evren'in, evinde ziyaret edecek kadar yakın olduğu Mehmet Barlas, darbeden sonra iktidara gelen Anavatan Partisi lideri ve Başbakan Turgut Özal'ın da en yakınındaki isimlerden biri oldu.

ANAP iktidarından sonra SHP ortaklığıyla iktidara gelen DYP ile Başbakanlık koltuğuna oturan ve bir kısmı ABD'de olan sakladığı servetiyle büyük bir tartışmaya konu Tansu Çiller'i en çok savunan gazetecilerin önde gelen ismi de Barlas oldu.

Barlas, 3 Kasım 2002'de iktidara gelen AKP ve lideri Recep Tayyip Erdoğan'a da yaklaşık 22 yıl boyunca aralıksız ve koşulsuz destek verdi. Barlas, bu yıllarda, bir dönem çalıştığı Yeni Şafak gazetesinde 'Hocaefendi Sendromu' adıyla yayımlanan yazı dizisi ve aynı adlı kitapla Fethullah Gülen savunması da yaptı.

Barlas, 15 Nisan 2023 Cumartesi Sabah gazetesinde yayımlanan son yazısında, 'CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kandil'in ve Pensilvanya'nın (Fethullah Gülen'in) adayı olduğunu' öne sürmüştü.

Bir süre önce hayatını kaybeden Can Paker'in eniştesi; Ticaret, Ekonomi ve Devlet bakanlıkları ile Gaziantep Milletvekilliği yapmış Cemil Sait Barlas'ın oğlu olan Mehmet Barlas, 1968'de gazeteci Canan Barlas ile evlendi. Gazeteci Cemil Barlas ve Ela Barlas'ın babasıydı.

Vehaber Menu