Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 22 Ağustos’ta hâkim karşısına çıkacak

ABD’de iflas eden First Republic Bank’ın eski CEO’su ve yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bankanın bazı yöneticileri hakkında açılan davanın ilk duruşması 22 Ağustos’ta yapılacak.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 22 Ağustos’ta hâkim karşısına çıkacak
2023-06-10 22:52:05   Güncelleme: 2023-06-10 22:52:05    

Twitter'da TCMB irdeleme ve muhtelif parasal teknik analizleri yapan 'e507' aldı hesap, söz konusu dava dosyasını inceleyerek detaylarını paylaştı. 

Davacının hissede ettiği zararın 70 bin USD olduğu belirtilirken, dava konusunun 190'dan alıp 145 ortalamaya satması olduğu ifade edildi: 

Amacı nedir? Sektör avukatları, düşen hisselerde para kaptıranları bulur ve dava açmaya teşvik eder. 'Ne tuttursak kârdır' modu. Bloomberg blog yazarı (avukat-komedyen) Matt Levine bunun o kadar fazla örneğini vermiştir ki, bu terimle adı özdeşleşmiştir... Buna neden geldik?

First Republic nam bankaya Nisanda dava açılmış. Davacı Holywood Polisleri Emekli Sandığı diyor ki; 'Mevduat tabanı çeşitli dediniz, hepsi aynı anda kaçtı', 'Güvenilir ve süreğen kâr dediniz, eksiye döndü', 'Fed faiz artırımına alışığız dediniz, net faiz marjınız çakıldı...'

'Bu yüzden zarar ettik, alayınızdan davacıyız!' diyor. Davadan bir şey koparırlar mı bilemem. Sadece şu kadarını diyeyim: Davacının hissede ettiği zarar kabaca 70 bin USD. 190'dan alıp 145 ortalamaya sattığı için bu kadar zarar etmiş. Dava konusu da bu kadar...

Google'a şu terimi yazıp dava dilekçesini de okuyabilirsiniz: 3:23-cv-01993 Bayağı bir okuduktan sonra en sonda miktarı görünce, giden zamanıma oldukça hayıflandım doğrusu.

Özetle: Yeni TCMB başkanımız eğer mudileri arayıp 'bankayı terk edin, batıyoruz' demediyse ortada yüz kızartıcı bir şey yok. ABD'de 'securities fraud' davası açılmayan firmalar henüz kurulmamış olanlardır diyebiliriz kolayca. 'Edgar' diye Google'layın; ABD KAP'ında bulursunuz.

Peki bayrama çok var, 507 bu savunmayı (değil!) niye yaptı? Bu dandik dava üzerinden şahsi eleştiri absürt olduğu için... İleride hatalı politika kararları görürsek 'bakın hata öyle değil, böyle olur!' diyebilmek için rahatça... Önce doğruya doğru, sonra yanlışa yanlış.