Araştırmacılara göre nesli tükenmekte olan yaklaşık 200 Hazar foku Rusya'nın Hazar Denizi kıyılarında ölü halde bulundu.
AFP'nin bildirdiğine göre Moskova Deniz Memelileri araştırma merkezindeki araştırmacılar, birkaç gün içinde hayvanlardan en az 170'inin kıyıya vurduğunu söyledi.
Moskova Deniz Memelileri araştırma merkezinden Viktor Nikiforov "Bunlar gördüğümüz, fotoğrafını çektiğimiz ve GPS koordinatlarını kaydettiğimiz ölü hayvanlar" dedi.
Nikiforov ölümlerin endüstriyel kirlilik, fokların balık ağlarında yakalandığı kaçak avlanma veya balıkçılıktan kaynaklanıyor olabileceğini ve hatta "iklim değişikliğinin bir sonucu" olabileceğini söyledi.
Felaketin kesin nedenini belirlemek için bir yıllık "ciddi gözetim" gerekeceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre Hazar fokları, yalnızca Hazar Denizi'nin tuzlu sularında ve besleyici nehirlerinde bulunan bir fok türü.
Görünüşe göre ölü foklar Dağıstan Cumhuriyeti'nin başkenti Mahaçkale bölgesinin 100 km güneyinde bulundu. Bu arada bölgenin yaklaşık 50 km kuzeyindeki Hazar Denizi kıyılarında karaya vuran başka foklar da bulundu.
AFP'nin bildirdiğine göre Rusya Federal Balıkçılık Dairesi fokların sayılması için müfettişler gönderdiğini belirtti.
Hazar Denizi dünyanın en büyük iç su kütlesi ve kıyılarında Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, İran ve Türkmenistan olmak üzere 5 ülke bulunuyor. Buradaki fok nüfusu endüstriyel kirlilikle birlikte aşırı avlanma nedeniyle onlarca yıldır azalmakta.
Uzmanlara göre Hazar Denizi'nde şu anda 70 bin civarında Hazar foku yaşıyor; bu sayı 20. yüzyılın başında 1 milyondan fazlaydı.
BM Çevre Programı daha önce Hazar'ın "muazzam bir kirlilik yükünden mustarip olduğu" konusunda uyarıda bulunmuştu.
Bu kirlilik bölgede petrol ve gaz çıkarılmasının yanı sıra iklim değişikliği nedeniyle su seviyelerinin düşmesiyle de ilişkilendirilebilir. Nitekim Aralık 2020'de yetkililer, Dağıstan'ın Hazar kıyılarında nesli tükenmekte olan yaklaşık 300 fokun öldüğünü bildirmişti.