Sokak köpeklerinin "ötanazi" adı altında öldürülmesini de içeren kanun teklifinin ilk 3 maddesi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 18 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi.
Eski AKP MKYK Üyesi Metin Külünk, komisyonda AKP'li üyeler ile muhalefet partilerinin temsilcileri arasında yoğun tartışmalara neden olan kanun teklifini eleştirdi. Sosyal medya hesabından açıklamada teklifin tekrar gözden geçirilmesi çağrısında bulunan Külünk, şunları kaydetti:
"TBMM’ye AÇIK ÇAĞRI
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmekte olan hayvan hakları ile ilgili kanun teklifi ’muğlak ifadelere, art niyetli ucu açık belirsizliklere ve toplumsal infiale sebep olacak bazı haklı eleştiriler göz önünde bulundurularak' tekrar gözden geçirilmelidir.
Çünkü şayet kanun bu şekilde yasalaşırsa öldürmek hem de kanunla kurallaştırılmış hayvan öldürmek kanunlaşırsa;
Ak Parti iktidarının mensupları ve de parlementoda bu yasaya parmak kaldıran milletvekilleri ve AK PARTİ doğrudan kamuoyunda paylaşılan öldürülmüş hayvan fotoğrafları üzerinden çok büyük tepkilere maruz kalacaktır.
Bugün öldürmeyi tek başına sadece tedbir olarak öngörüp kanunun çıkmasını alkışlayanlar Yarın bol alkışlarının yerini vicdansızlar sloganlarına bırakacaklardır
Çok sinsi bir oyunla karşı karşıya AK PARTİ
Evet tedbir alınmalıdır ancak öldürmek hele de öyle cümlelerle öldürmek meşrulaştırılıyor ki bunun kabul edilmesi mümkün değil
Tedbir alınsın ancak bu tedbirin adı ötenazi değildir tek başına büyük devletler öldürmeden de çözüm bulabilirler."
Yeni Akit yazarı: Sokak hayvanlarını öldürmeyelim, ilkemiz bu olsun!
Yeni Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, AKP’nin sunduğu, sokak hayvanlarının “belli şartlar” altında “ötanazi” adı altında “öldürülmesini” getiren ve sokaklarda hayvan bırakmamayı amaçlayan tartışmalı yasa tasarı hakkında “Sokak hayvanlarını öldürmeyelim, ilkemiz bu olsun!” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Yasa tasarısındaki en çok karşı çıkılan “Saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılır” maddesine işaret eden Karahasanoğlu, şunları kaydetti:
“Saldırgan... Bulaşıcı veya tedavisi yapılamayan hayvan ifadelerine kim itiraz edebilir? Madde dar yorumlansın, eyvallah... Bunu uygulamada gerçekleştirelim... Ama tüm sokak hayvanları öldürülecekmiş gibi algı yapmanın da haklı bir gerekçesi yok... Maddenin devamında, ‘kamu güvenliği bakımından tehlike’, ‘bulaşıcı hastalık’, ‘yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğraması’ da ötanazi gerekçesi olarak belirtilmiş. Ama bu maddenin de İslam inancına sahip ellerde çok çok sınırlı uygulanacağından eminim… Böyle temenni edelim, böyle uygulatalım... Yaşatalım, öldürmeyelim... İlkemiz bu olsun.”