Kar amacı gütmeyen ve bağış temeliyle çalışmalarını sürdüren Wikipedia, Türkiye’de 2017 yılının Nisan ayından bu yana, yani 970 gündür erişime kapalı.
Türk yetkililer, Wikipedia ile ilgili erişim yasağı kararı alınmasının sebebinin “bazı terör örgütleriyle Türkiye’yi ilişkilendiren içerikler” olduğunu ifade etmiş, idari tedbir kararına gerekçe olarak, Wikipedia’nın İngilizce internet sitesinde yer alan “Suriye İç Savaşı’na Dış Müdahaleler” ve “Devlet Destekli Terörizm” başlıklarında yer alan içerikler gösterilmişti.
Bu başlıklar altında, Türkiye’nin IŞİD ve El Kaide’ye mali destek sağladığı algısını yaratan ifadeler olduğu savunularak bu içeriklerin kaldırılması talep edilmişti. Wikipedia bu talebi reddedince, sitenin halkı medya yoluyla yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle, 5651 sayılı yasa gereği Wikipedia’nın tüm dillerdeki yayınlarına erişim engeli getirilmişti.
Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales, kararı Twitter'da kutladı. Wales, Türk bayraklı bir fotoğrafını paylaşarak, "Yeniden hoşgeldin türkiye'' mesajını paylaştı.
Wikipedia yöneticileri erişim engeliyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. Geçtiğimiz günlerde VOA Türkçe’ye yasakla ilgili açıklamalarda bulunan Jimmy Wales, Türkiye’de otoriterleşme ve yaşanan pek çok soruna rağmen hala demokrasinin olduğunu belirtmiş, “İstenirse verilen karardan dönüş ve erişim hakkının yeniden özgürleşmesi mümkün” demişti.
AYM kararı sosyal medya kullanıcıları arasında Wikipedia’nın yeniden erişime açılması umutlarını arttırdı. Dünyada Wikipedia’ya erişimi şu anda tamamen yasaklayan bir diğer ülke de Çin.
Wales, Çin’den Türkiye kadar umutlu olmadığını da söylemiş, sebep olarak Çin’de Türkiye’de olduğu gibi mahkeme yolunun açık olmamasını göstermişti.