Vehaber Logo


ARAŞTIRMA: ÇALIŞANLARIN YÜZDE 61’İ BAYRAMI EVDE GEÇİRECEK: 'YOL GİDERLERİ, KONAKLAMA VE YEME-İÇME MASRAFLARINDAN FAZLA TUTUYOR'

Araştırma: Çalışanların yüzde 61’i bayramı evde geçirecek: 2024-06-13 11:15:36 - 2024-06-13 11:15:36    
Türkiye’nin önde gelen dijital istihdam platformu Eleman.net’in düzenlediği bayram anketinde çalışanların yüzde 61’i bayram tatilini evde geçireceğini belirtti. Bayram harcamalarının geçen yıla oranla değişimine ise çalışanların yüzde 79’u 'Önceki bayrama göre gelirimden daha fazla pay ayırmam gerekti?' cevabını verdi. Tatilin en masraflı yanı da yol giderleri olarak belirtildi.

Eleman.net’in çalışanlarla düzenlediği anketin sonuçları,  çalışanların 9 günlük bayram tatilindeki tercihleri ve maddi yaklaşımlarını ortaya koydu.

Eleman.net’in 'Bayramı nasıl geçireceksiniz?' sorusuna çalışanların yüzde 61 gibi büyük çoğunluğu evde geçireceğini belirtti. Aynı soruda memlekete gitme tercihinin oranı yüzde 21, otel, pansiyon vb. gibi tatil seçeneklerine yöneleceklerin oranı ise yüzde 7 oldu. 

Bayramı evde geçirecek çalışanlar güvenlik, eğitim, gıda, hizmet ve perakende sektörlerinden oluşurken; otel, pansiyon gibi tatil seçeneklerini sırasıyla tekstil, otomotiv, sağlık, elektrik ve elektronik, bilişim sektörlerindeki çalışanlar tercih etti. 

Yol giderleri, konaklama ve yeme-içme masraflarından fazla tutuyor

Tatile giden yüzde 7’lik grubun yüzde 36’sı tatilin en yüksek giderinin yol parası olduğunu söyledi. Bunu yüzde 35 le konaklama ve yüzde 29 ile yeme-içme harcamaları takip ediyor. 

Çalışanların yüzde 71’i aylık gelirinin yarısını bayrama ayırıyor.  Aylık gelirinin tamamını bayrama ayıranların oranı yüzde 6 iken, gelirinin yüzde 100’ünden fazlasını ayıranların oranı ise yüzde 9 oldu. 

Tatile en fazla bütçe ayıranlar turizm sektörü çalışanları

Anket kapsamında aylık gelirinin yüzde 50'sinden fazlasını bayram için ayıranlar sırasıyla gıda, tekstil, inşaat, ulaşım, güvenlik sektöründeki çalışanlardan oluşuyor. Aylık gelirinin yüzde 100’ünü ayıran çalışanlar ise otomotiv, enerji, bilgisayar/internet, reklamcılık, sağlık sektörlerinde istihdam ediliyor. Turizm, bankacılık, dış ticaret, üretim, inşaat sektörlerindeki çalışanlar, aylık gelirinin yüzde 100’ünden fazlasını bayram tatiline ayırabileceğini belirtti. 

Bu Bayram geçen yıldan pahalı geçiyor

Eleman.net’in anketindeki 'İş yerinizden bayram tatili için ikramiye aldınız mı?' sorusuna çalışanların yüzde 87’si hayır cevabı verdi. Bayram harcamalarının geçen yıla oranla değişim sorusuna ise çalışanların yüzde 79’u 'Önceki bayrama göre gelirimden daha fazla pay ayırmam gerekti?' dedi.

eleman net
照片庫 影片 最後一刻新聞 影片類別 照片類別 Vehaber 聯絡方式 版本說明 選單