Ateizm Derneği'nin web sitesinde haber "Nijerya'nın utanç günü" başlığı ile duyurulurken şu detaylar yer aldı;
Yedi yıl önce İslam’ı reddettiği için ailesi tarafından akıl hastanesine yatırılan, akıl sağlığının yerinde olduğunu ispat ettikten sonra bu defa da eski bir sosyal medya paylaşımı yüzünden 2 yıl tutuklu kalan Nijerya Hümanizm Derneği Başkanı Mubarak Bala, geçtiğimiz günlerde Kano Eyaleti Yüksek Mahkemesi tarafından 24 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı. Hatırlayacağınız gibi, Bala’nın yaşadıklarıyla ilgili bir bilgilendirme yapmıştık.
Bala’nın, avukatlarıyla yıllardır belirlediği savunma stratejisine sadık kalmaması ve avukatlarına haber vermeksizin sürpriz bir şekilde suç kabulünde bulunması dikkat çekti. Bala’nın suçunu kabul etmesi halinde daha hafif bir ceza alacağı bahanesiyle kandırılarak veya korkutularak böyle bir harekete zorlanmış olabileceği düşünülüyor. Zira aile üyelerinin de tehditlere maruz kaldığı belgelenmiş durumda.
Mubarak Bala davasının savunmasını üstlenen uluslararası kurumların başında gelen Humanists International’ın başkanı Andrew Copson kararla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Tüm küresel hümanizm hareketi Mubarak Bala, eşi ve bebeğine karşı yapılan bu haksızlığı kınıyor. Masum bir insana, akla hayale gelmeyecek bir ceza veren Nijerya Devleti için bugün bir utanç günüdür.”
İslam peygamberine terörist dediği bir Facebook paylaşımı nedeniyle tutuklanan Bala’nın yargılamasında yapılan bazı hukuksuzlukları hatırlayalım:
İlk mahkemesinin, tutuklandıktan 644 gün sonra görülmesi
Tıbbi tedavi hakkının reddedilmesi
462 gün boyunca hiçbir yasal suçlama olmaksızın tutuklu kalması
5 aydan fazla süre avukatıyla görüşmesine izni verilmemesi
Mahkeme celselerinin siyasi iklime göre sebepsiz yere ertelenmesi
Avukatlarıyla görüşmesine ilişkin bakanlık ve mahkeme kararı olmasına rağmen Kano Eyaleti Polisi tarafından avukat ziyaretinin engellenmesi
Kano Eyaletinin, hukuki olarak bağlı bulunduğu Başkent Abuja Yüksek Mahkemesi tarafından verilen kefaletle serbest bırakılma kararına uymaması
2015 Charlie Hebdo saldırılarından sonra, komşumuz Yunanistan dahil olmak üzere dünyada 11 ülke dinî değerleri aşağılama yasalarını iptal etti. Darısı başımıza! Bıkmadan tekrarlamaya devam ediyoruz: Dinî değerleri aşağılama yasaları Orta Çağ yasalarıdır. Fikirlerin yasalarla korunmaya ihtiyacı yoktur, yasalar insanlar içindir.