Polisin, Türk Eğitim-Sen’e “müdahale etme gereği” duymadığı belirtilen kararda, para cezasının eylemden sonra düzenlendiğinin altı çizilerek “Ayrıca başvurucunun sendika üyesi olduğu göz önüne alındığında para cezasının ileride haklarını kullanmasında caydırıcı etkisi de söz konusu olabilecektir” ifadelerine yer verildi.
Para cezası ile Anayasa’nın 34. maddesi ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının ihlal edildiğini belirten AYM, söz konusu dosyanın, hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için Niğde Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine oy birliğiyle hükmetti.
Sendika.org'un haberine göre Türk Eğitim-Sen Niğde Şubesi, 25 Ağustos 2014’te “değerlendirme komisyonları” aracılığıyla sendika üyesi eğitim kurumu yöneticilerinin görevlerinin keyfi bir şekilde sonlandırılmasına zemin hazırlayabileceği gerekçesiyle Niğde Valiliği önünde basın açıklaması yapmıştı.
Polis, Türk Eğitim-Sen üyelerine valilik önünde açıklama yapılamayacağını söylemişti. Sendika üyeleri ise polise, hukuki işlem başlatabilecekleri karşılığını vererek basın açıklamasını gerçekleştirmişti. 15 dakika kadar süren açıklamanın ardından kitle dağılmıştı. Polis, açıklamaya katıldığı tespit edilen sendika üyelerine 189 TL para cezası kesmişti.