Dr. Murat Kınıkoğlu, ''Grip olunca hemen doktora gitmeyin'' başlıklı bir makale yayınladı. İşte o makale:
''Lütfen Pazartesi günü burnunuz tıkanınca hemen Salı günü doktora gitmeyin. Acele ederseniz faydadan çok zarar görebilirsiniz. Dilimin döndüğü kadar anlatmaya çalışayım.
1- Erişkinler yılda 2-3 kez Rinovirüslerin neden oluğu “nezle” dediğimiz basit üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirler, çocuklarda sayı daha fazladır. Hastalık burun tıkanıklığı, hafif bir ateş ve öksürük ile seyreder ve genellikle birkaç gün içinde KENDİLİĞİNDEN GEÇER. Acele ederseniz kendiliğinden geçecek basit bir rahatsızlık için boş yere vakit ve para harcamış olursunuz. Hepsinden önemlisi sırtınızı tıpışlayıp “Hadi git sıcak bir şeyler iç” diyecek doktor çok az olduğu için boş yere ilaç yutmuş olursunuz.
Burada bir parantez açmak istiyorum. Gördüğüm kadarıyla çoğu insan “bir hastalığın dışarıdan ilaç müdahalesi olmadan iyi olabileceğine” inanmıyor. Burunları tıkandığında, ateşleri çıktığında, bir yerleri ağrıdığında “ilaç” yutmazlarsa, bir destek almazlarsa iyi olamayacaklarını düşünüyorlar. Vücudumuz, bazıları henüz keşfedilmemiş yüzlerce hormon ve enzimin ortak bir amaç uğruna (canlılık halinin ve üreme kabiliyetinin sürmesi) birlikte çalıştığı olağanüstü bir varlıktır. Nezle olduğunuzda, eczaneden aldığınız birkaç uyduruk kimyasal maddeden çok daha iyi iş gören yüzlerce salgı, hormon ve enzim devreye girer. Üstelik onlar (ilaçlar gibi) semptomlarınızı gidermeye değil SİZİ İYİ ETMEYE çalışırlar. Lütfen vücudunuzdaki mekanizmalara güvenin ve iyi olmak için onlara biraz vakit tanıyın.
Et şeker hastası yapıyor!
2-Eğer nezle değil de biraz daha kuvvetli seyreden, influenza virüsünün yaptığı “grip” hastalığına yakalandıysanız ateşiniz çıkar. Yaygın eklem ve kas ağrıları yüzünden kendinizi ölecekmiş gibi hissetseniz de bu hastalıktan ölüm oranı (kalp, kanser, diabet, KOAH gibi başka bir hastalığınız yoksa) ÇOK ÇOK düşüktür (50 bin kişide bir kişi.) Yapmanız gereken tek şey bol sıvı almak ve vücudunuzun sesini dinleyip istirahat etmektir. Ateşiniz çok yüksek veya ağrılarınız çok fazla ise bir ateş düşürücü/ağrı giderici alabilirsiniz, bunun için illa doktora gitmeniz gerekmez.
Bitkisel beslenme kalça kırığı riskini azaltıyor!
3-Öksürük, burun akıntısı, hapşırık gibi fonksiyonlar vücudun virüsleri uzaklaştırma mekanizmalarından bazılarıdır. Şikayetler başlar başlamaz öksürük durdurucu şurup içer, burun açıcı damla kullanırsanız vücudun sağlıklı savunma mekanizmasını kendi ellerinize bozmuş olursunuz. Bol sıvı almak çoğu zaman en iyi balgam söktürücüdür. Ot çaylarını içebilirsiniz.
4-Vücudumuzda, daha önceden karşılaştığımız virüsler ve tanımadığımız virüsler için hazırlanmış özel donanımlı savunma orduları vardır. Burnunuz tıkandığında vücudunuz virüslerin olduğu bölgeye bol miktarda kan yollayarak savunmaya geçer. “Killer hücreler” virüsleri yakalayıp parçalarlar. Burun tıkanıklığını açan ilaçlar burun damarlarını büzerek etki yaparlar. Bu esnada savaş alanına giden ikmal yollarını daraltırlar. Vücudunuz muharebe alanına daha çok savunma hücresi göndermek isterken siz burun damarlarınızı daraltan (burnunuzu açıp sizi rahatlatan) ilaçlar kullanırsanız savunma ordusunun vaktinde ve tüm gücüyle müdahale etmesini engellersiniz.
Sağlıkta doğrular; marul mu, et mi?
5-Yüksek ateş virüslerin çoğalmasını ve hızlı hareket etmesini engeller, buna karşılık savunma hücreleri daha iyi saldırırlar. Ateşiniz hafifçe yükseldiğinde hemen ilaç alırsanız gene kendi savunmanızı olumsuz etkilersiniz.
GRİBİ NE ZAMAN CİDDİYE ALALIM?
1-Ateşiniz üçüncü günde hala yüksekse,
2-Burundan kanlı bir akıntı geliyorsa,
3-Öksürükle fazla miktarda sarı yeşil balgam veya kan geliyorsa
4-Nefes darlığı hissediyorsanız
5-Göğüs veya sırtta ciddi anlamda ağrılarınız varsa
6-Kulakta şiddetli ağrı veya akıntı varsa (Östaki borusundaki ödeme ve tıkanıklığa bağlı olarak kulaklarda hafif bir ağrı olması normaldir. Bu hafif ağrı hastalığın geçmesi ile kendiliğinden kaybolur.)
7-Bir hafta sonra hala yüzün ön kısmında (sinüslerde) veya gözlerin üzerinde ağrı hissediyorsunuz, bu ağrı başın hareketleri ile artıyorsa bir doktora müracaat etmenizde fayda olduğunu söyleyebilirim.
8-Bunun dışında kalp yetmezliği, şeker hastalığı, KOAH, kanser gibi ciddi bir rahatsızlığı olanlar grip olduklarında doktorlarına haber vermelidirler''