DSÖ: Maymun çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip

DSÖ: Maymun çiçeği virüsü eskisinden daha hızlı yayılıyor ve yüksek ölüm oranına sahip 2024-08-17 10:24:57 - 2024-08-17 10:24:57    
DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği virüsünün hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, virüsten etkilenen ülkelere ‘birlikte hareket etme' çağrısı yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika bölgesi dışındaki ilk maymun çiçeği virüsü (mpox) vakasının İsveç'te tespit edilmesinin ardından, virüsten etkilenen ülkelere "birlikte hareket etme" çağrısı yaptı. Ghebreyesus, tüm ülkelere gözetimi artırma, veri paylaşma ve bulaşmayı daha iyi anlamak için çalışma çağrısında bulundu.

DAHA HIZLI YAYILIYOR

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Maymun çiçeği virüsünün (mpox) eskisinden daha hızlı yayıldığını ve yüksek ölüm oranına sahip olduğunu belirtti. Harris, bunun özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklar için daha tehlikeli olduğunu belirtti.

DİKKAT UYARISI YAPILDI

Harris, virüs için şu anda belirli bir tedavinin olmadığını ancak destekleyici tedavilerin bu virüse yakalanan hastalar için kullanıldığını belirtti. Vakaların temas yoluyla yayıldığını dile getiren Harris, daha fazla yayılmayı önlemek için hasta kişilerin temaslarına dikkat etmesi çağrısında bulundu.

PAKİSTAN'DA ÜÇ VAKA TESPİT EDİLDİ

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde sağlık yetkilileri, bir Körfez ülkesinden gelen 3 kişiye maymun çiçeği virüsü teşhisi koyulduğunu açıkladı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sacid Şah, bu kişilerde viral enfeksiyonun hafif semptomlarının görüldüğünü ancak bulaşmayı önlemek için temaslı takibi gerçekleştirildiğini belirtti. Ülkede Nisan 2023'ten bu yana biri ölümle sonuçlanan 11 mpox vakası bildirilmişti.

NİJERYA'DA 39 VAKA VAR

Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da bu yıl toplam 39 Maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi. Nijerya Hastalık Kontrol Mer kezi (NCDC) Direktörü Jide İdris, ülkede bu virüs nedeniyle can kaybı olmadığını açıkladı. İdris, "Nijerya 10 bin doz Jynneos aşısı almayı bekliyor" dedi.

'PANDEMİ BEKLENTİM YOK'

Maymun Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Kovid 19'da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Kovid 19'da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayaklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli" dedi.

'YAKIN TEMASLA BULAŞABİLİR'

Hastalığı sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Döküntüler genellikle yüzde başlar ve vücudun diğer bölgelerine yayılır, zamanla içi su dolu kabarcıklara dönüşebilir. Bu belirtiler, genellikle virüse maruz kaldıktan 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar. Maymun çiçeği virüsü enfekte kişilerle yakın temas halinde olanlar, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve hemcinsleriyle cinsel birliktelik yapan erkeklerde daha yüksek risk oluşturur. Yakın temasla da virüs bulaşabilir" diye konuştu.

Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor. İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor. Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

maymun çiçeği