Fransa Cumhurbaşkanı: Geri adım atmayacağım!

Fransa Cumhurbaşkanı: Geri adım atmayacağım! 2020-08-11 06:40:55 - 2021-09-05 00:13:37    
Fransa'da sendikalar grev ve eylemlerini tırmandırma tehdidinde bulunurken, Cumhurbaşkanı Francois Hollande çalışma yasasındaki değişiklikler konusunda geri adım atmayacağını söyledi.

Ülkede birçok yakıt deposu ve rafineriler grevci işçiler tarafından barikatlarla kapatıldı. Yakıt sıkıntısı nedeniyle benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluştu.

Hollande "Aynı doğrultuda devam edeceğim çünkü bu değişikliklerin iyi olduğunu düşünüyorum" dedi. Ancak Başbakan Manuel Valls iş yasası değişikliklerinde bazı ayarlamalar yapılabileceği yönünde sinyal verdi.

Dün yapılan çok sayıda eylemin ardından sekiz sendika yayımladıkları ortak açıklamada "Devam edin ve eylemleri yoğunlaştırın" çağrısında bulundu.

Gazeteler basılmadı

Dünkü eylemlerde 77 protestocu gözaltına alırken, çatışmalarda 15 polis yaralandı. Ancak sendikaların öncülüğündeki eylemler büyük ölçüde sakin geçti.

CGT sendikası dün gazetelerin sendikanın başkanı Philippe Martinez'in yazdığı makaleyi yayımlamayı reddetmesinin ardından matbaalarda çalışanlar iş bıraktı ve komünist L'Humanite dışında hiçbir gazete basılmadı.

Bugünse gazeteler yeniden basılmaya başlandı.

İş yasasındaki değişikliklere karşı muhalefet doğal tabanı işçileri kendisinden uzaklaştırmak istemeyen sosyalist hükümet için büyük bir sorun.

Fransız TF1 televizyonu polisin ülkenin batısındaki Donges petrol deposunda kurulan barikatları dağıtmaya başladığını duyurdu.

TF1'e göre yakıt sıkıntısı, özellikle Paris ve ülkenin güneydoğusunda sorun oluyor.

Japonya'daki G7 zirvesinde konuşan Cumhurbaşkanı Francois Hollande "Başlıca görevimiz halka yakıt arzını devam ettirmek ve önemli kamu hizmetlerini sürdürmek için elimizden gelen her şeyi yapmak" dedi.

İkinci maddeye tepki

Protestolarda başı CGT sendikası çekerken, aralarında Force Ouvriere ve Unef'in de bulunduğu diğer sendikalar da destek veriyor.

Değişiklik önergesinde en çok tepki alan ikinci madde.

Sözkonusu maddede, şirketlere gereklilik hissetmeleri durumunda işçi haklarını koruyan ulusal yasalardan muaf kalma hakkı tanınıyor.

Bu arada sivil havacılık yetkilileri dört ila altı günlük yakıt rezerevleri kaldığını söylerken havayolu şirketlerinden Fransa'da yakıt ikmali yapmamaları istendi.

TF1'e göre yakıt sıkıntısı ülkedeki benzin istasyonlarının yüzde 20'sini etkiliyor. Petrol endüstrisinden yetkililer ek tankerleri kullanıma soktuklarını ve gerekirse Belçika ya da Almanya'dan dolum yapabileceklerini bildirdi.

Fransa gelecek ay Euro 2016 şampiyonasına ev sahipliği yapacak.

Ancak sendika iş yasasındaki değişikliklerin Senato'da görüşüleceği 14 Nisan'da Paris'ta "Büyük bir ulusal gösteri" yapmayı planlıyor.

Sendikalar dünkü gösterilere 300 bin kişinin katıldığını söylerken, yetkililier bu sayının 153 bin olduğunu savunuyor.

Çalışma yasasındaki değişiklikler

Haftada 35 saat çalışma limiti değişmiyor ancak sadece ortalama çalışma süresi olarak kabul edilmesi teklif ediliyor.

Şirketlere yerel sendikalarla görüşüp daha fazla ya da daha az çalışma süresi uygulamalarına geçme hakkı tanınıyor.

Yasa teklifindeki azami çalışma süresi ise 46 saat.Şirketlere maaş indirimi konusunda daha fazla hak tanınıyor.

İşten çıkarmalar kolaylaştırılıyor.

Çalışanların izinlerini ne zaman kullanabileceği konusunda şirketlerin söz hakkı artırılıyor.

 

BBC

francois hollande grev fransa