Radikal'in haberine göre İnternette sansür yasası tartışmalarını başlatan süreç, Haramzadeler isimli Twitter hesabından soruşturma dosyalarında yer aldığı iddia edilen görüşmelerin yayımlanmasıyla başladı.
Kamuoyunda ses kayıtlarının soruşturma dosyası içerisinde yer aldığı ve gizli kayıt olmadığı konusu tartışıldı. Kayıtlarda soruşturma makamlarının tape kayıt noları da yer alıyordu. Ancak kayıtların paylaşılması, soruşturmanın ve özel hayatın gizliliğini ihlal gerekçesiyle tepki çekti.
17 Aralıkın hemen ardından, 23 Aralıkta MİT mensubu Ahmet Cemalettin Çelik, TİBin başına getirildi. Peşinden, 9 Ocakta internette sansür ve fişlemelere yol açacağına dair yoğun eleştiriler alan kanun tasarısı gündeme geldi.
Karşı hamle 14 Ocakta geldi. Fethullah Gülene ait olduğu ifade edilen ses kayıtları soundcloudda yayımlandı. Görüşmelerde Gülen ile görüşen kişi BankAsya ile ilgili THYnin mevduatını çekeceğini söylüyordu. Kayıtlarda geçen ananas ifadesi de gündeme bomba gibi düştü. Gülenin avukatı, kayıtları yayımlayan gazeteler hakkında suç duyurusunda bulundu. Kayıtların yasadışı dinlemelerle elde edildiği ifade edilirken Soundclouda yönelik herhangi bir yasak uygulanmadı.
Yayın yasağı
Sümeyye Erdoğana ait olduğu öne sürülen kayıtların ve Bilal Erdoğan ile işadamlarının adının geçtiği dosyanın Twitter ve sitelerde yayımlanmasının ardından 16 Ocakta yayın yasağı kararı alındı. İşadamları Abdullah Tivnikli ve Mustafa Topbaşın avukatı, yazılı, görsel ve internet medyasında müvekkillerinin masumiyetini, soruşturmanın gizliliğini ve adil yargılanma ilkesini ihlal eden yayınların yasaklanmasını talep etti. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, yayın yasağı koydu.
25 Aralık Soruşturması (2. dalga) için yayın yasağı kararı alınınca Başbakan Erdoğan ile Latif Topbaş arasında geçtiği ileri sürülen ses kayıtları Soundclouddan paylaşılmaya başlandı. Ses kayıtlarında Urla villaları ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Mahkemenin yayın yasağını gerekçe gösteren TİB, Soundcloud sitesini erişime kapattı.
17 Aralıkta tutuklanan Rıza Sarrafın avukatının başvurusu sonucu, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, soruşturmayla ilgili yayın yasağı koydu. Soruşturmaya ait bilgiler sosyal medyada paylaşılıp haber sitelerinde haberleştirilmeye başlandı.
Vagus TV kapatıldı
Twitterda paylaşılan soruşturma bilgi ve kayıtlarını yayımlayan Vagus TV, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı kararı gerekçe gösterilerek TİB tarafından 27 Ocakta erişime kapatıldı. Vagus TVnin sahibi Serdar Akinanın avukatları savcılıktan siteleri hakkında bir erişim yasağı olmadığı yanıtını alınca TİBe başvurdu. Ancak Akinan, TİBin, avukatlarına randevu dahi vermediğini duyurdu.
30 Ocakta Gülene ait olduğu belirtilen ses kayıtları YouTubea yüklendi. Kayıtlarda milletvekillerinin istifa etmesi konusu geçiyordu. Bu kayıtlar üzerine Başbakan yaptığı açıklamalarda istifa eden AK Partili vekiller için Meğer AK Partiye de bazı tuzluklar sızmış diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran soru önergesiyle Başbakana, Turkuaz Holdingin satın alınması için iş adamlarına talimat verildi mi? diye sordu. TİB, haberin yayımlandığı sitelerden ve Umut Oranın kişisel web sitesinden soru önergesinin yer aldığı haberlerin kaldırılmasını istedi.