Mecidiyeköyde Torunlar İnşaata ait rezidans inşaatında 10 işçiye mezar olan asansörün sorumlularından Emrah Acar, iki aydır asansörün arızalı olduğunu şirket yetkililerine söylediğini ancak önlem alınmadığını anlattı.
Mecidiyeköyde yıkılan Ali Sami Yen Stadının arazisine Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından, yapılan rezidans inşaatında işçileri taşıyan asansör önceki akşam 32. kattan yere çakıldı. 10 işçi yaşamını yitirdi.
İnşaatta asansör sorumlusu olarak çalışanlardan biri olan Emrah Acar, Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus'a konuştu. Acar şunları anlattı:
"Asansör raylı sistemle çalışıyordu. 37 katlı binanın 31inci katına geldiğinde asansörün otomatik olarak fren sistemiyle durması gerekiyordu. Ancak 2 aydır switch denilen durdurma mekanizması çalışmadığı için asansör raydan çıkıp 32. kata fırlamış. 32. katta bulunan tahtayı parçaladıktan sonra da hızla eksi 4e çakılmış. Bu nedenlede feci şekilde can verdiler."
Acarın anlattığına göre, işe başlayalı beş gün olan ve kazada yaşamını yitiren Hıdır Ali Gençi üç gün önce "asansör sorumlusu" yaptılar: Ben akşamları eve giderken yerime o bakıyordu. Önceki akşam da 17.30da vardiyayı devrettim. Siz de bilirsiniz ki 3 günlük adamın bu asansörden sorumlu tutulması normal değil. Biz iki aydır bu asansörün raydan çıktığını bildiğimiz için asansör raydan çıktığı zaman acil stop düğmesine basarak asansörü sağa sola çarpıtarak durdurmayı başarıyorduk. Hıdırı da acil stop düğmesine basması için uyarmıştım. Sanırım basamamış. Gerçi bassa bile yine durmamış olabilir. İki aydır asansörün durmasını sağlayan mekanizmanın çalışmadığını yetkililere söyledim. Dinlenilseydi bu facia yaşanmazdı.
Makina Mühendisleri İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan, şantiyedeki cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakımının yapılması gerektiğini söyledi.