Hindistan'da inek öldüren kişi linç edildi

Hindistan'da inek öldüren kişi linç edildi 2020-08-01 12:04:13 - 2020-08-01 12:29:43    
İneklerin kutsal olduğu Hindistan'da, Gurgaon şehrinde aracında inek eti taşıdığı iddiasıyla linç edilen şahıs, hastaneye kaldırıldı.

NDTV kanalındaki habere göre, başkent Yeni Delhi'ye yakın olan Gurgaon'da Müslüman bir genç, aracında inek eti taşıdığı iddiasıyla bir grup tarafından durduruldu. Önünü kesenlerce aracından indirilen Lokman ismindeki genç, çevredekilerin müdahalesine maruz kaldı.

Sosyal medyaya düşen görüntülerde yüzü maskeli kişilerin genci tekmelediği ve bazılarında çekiç olduğu görüldü.

Olay yerine gelen polis ekiplerinin ise olaya müdahale etmek için geç davrandığı belirtildi. Polis, sosyal medyadaki kayıtlara ve söz konusu görüntülerdeki "eylemsizliğine" dair bir açıklama yapmadı.

Grup tarafından linç edilen genç, hastaneye kaldırıldı.

Hindistan'da inek öldürenlere idam gündeme gelmişti

Bu ayın ilk günlerinde Maharashtra eyaletinde benzer bir yasa kabul edilmiş ve inek eti satmanın ya da bulundurmanın 5 yıl hapis cezası ile cezalandırılması kabul edilmişti. Hayvanlar halihazırda bir çok Hindistan eyaletinde  koruma altında, bunun en önemli sebebi de ineklere kutsal gözüyle bakan Hindular. Yapılan son çalışmalar ise Hindistan’ın  en önde gelen siyasi partisi olan ve Hinduizmle yakından bağlantılı Bharatiya Janata Partisi’nin yasaları güçlendirme çabasından kaynaklanıyor.

Var olan büyük Hindu nüfusuna rağmen Hindistan dünyanın en büyük hayvan eti ve deri üreticilerinden biri. Yasal düzenlemelerin çok korkunç istismarlara maruz kalan hayvanlar için büyük bir müjde olduğu su götürmez.

Palitana dünyanın ilk vejetaryen şehri oldu!

Gujarat eyaletinde, dağlarda kurulmuş olan Palitana şehri Jain’in en kutsal şehirlerinden biri, buranın sakinleri şehirlerinde hiçbir öldürme eyleminin gerçekleşmesini istemiyor. Yakın zamanlarda 200 Jain keşişi açlık grevine girdi, şehrin baştan sona vejetaryen bölge ilân edilene dek ölüm orucu tutacaklarını açıkladı.

Jainizm hem dünyanın en eski dini, hem de bütün canlılara karşı şiddetsizliği öğütleyen bir inanç. Hindistan’da 5 milyon insan bu dine mensup. Jainistlerden biri olan Sadhar Sagar “Bu şehirde ete ulaşmak hep kolay oldu ama bu bizi dini inançlarımıza aykırı. Bu kutsal mekânda vejetaryen kökenli olmak bütün yiyeceklerin yasaklanmasını istedik hep “ diyor.

İstedikleri oldu. 14 Ağustos’ta Gujarat hükümeti Palitana’nın “etsiz bölge “olduğunu ilân etti. Şehirde et ve yumurta satışı tamamen yasaklandı, ayrıca şehir sınırları dahilinde hayvan kesimi yasa dışı ilân edildi.

Nishit Mehru gibi balıkçıların tamamen işe son vermesi gerekti. Mehru “Palitana’da artık iş yapamıyoruz. Böylesine tek taraflı bir karar almamalıydılar. Eğer balık satamazsak nasıl yaşayacağız? Hükümet baskı altında bir takım kararlar vermemeli” diyor.

Diğer balıkçıları temsilen Valjibhai Mithapura adında bir balıkçı, olayı mahkemeye taşıdı. Mahkeme, eyalet hükümetinden yasağın doğru bir şekilde açıklanmasını talep etti. Açıklama sonrası yapılan düzenlemenin yasal olup olmadığına karar verilecek. Gujarat ulusalcı BJP Partisi tarafından yönetiliyor. BJP’nin lideri ise ülkenin Başbakanı Narendra Modi.

Palitana’nın nüfusu 65,000. Nüfusun %25’i Müslüman. Müslüman akademisyen Syed Jehangir Miyan yasağa karşı çıkıyor: “Bu şehirde yaşayan çok insan var ve nüfusun çoğunluğu et yiyor. İnsanların et yemesini yasaklamak haklarının ihlâli demektir. Biz bu şehirde on yıllardır yaşıyoruz. Birdenbire bütün şehre böyle bir yasak getirmek yanlış”.

Et yemek yasaklandı

Bharatiya Janata partisi idaresi tarafından da desteklenen et yasağı Hindistan’da et yemeyi yasaklamaya yönelik en sert girişimlerden biri. Bir çok Hindistan eyaleti inek kesimini yasaklayan ya da düzenleyen yasalarla dolu, ama inek kesimini yasaklayan eyaletlerin tamamı et ürünleri satmayı yasaklamıyor, başka eyaletlerden gelen etlerin tüketilmesine izin veriyor. Maharashtra’nın yeni yasası sadece inek kesimini ve inek eti tüketimini yasaklamıyor, et bulundurulması da yasaklanıyor, evinde-mekânında hayvan eti bulunanlara kaçakçı muamelesi yapılacak. Yasa ayrıca en sert cezayı öngörüyor: hapiste 5 sene. Yasa 20  önce geçmişti ama Hindistan başbakanı Pranab Mukherjee tarafından pazartesi günü yasal geçerliliğine kavuştu. Hindistan’da bovin eti tüketimi- bufalo ve inek- son on yılda azaldı, sağcı Hindu gruplar alt kastlarda yaşayan Hinduların et yememesine destek verdi. Ancak et ithalatı artıyor, ve yılda 5 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Tarihçiler et tüketiminin sona erdirilmesine yönelik çabaların görece modern bir çaba olduğunu söyleyerek, bir çok eski Sanskritçe metinde et yemenin Hindular arasında da yaygın olduğunu iddia ediyor.

hindistan