Japonya Uygur Federasyonu ile Tokyo’daki insan hakları örgütlerinden Human Rights Now (HRN) yayımladığı ortak açıklamada, Japon firmalara, "Uygur Türklerini zorla çalıştıran fabrikalarla irtibatınızı soruşturun" çağrısı yapıldı.
Açıklamada, Japon firmalardan, özerk bölgede zorla çalıştırılan Uygur Türklerinden menfaat elde eden fabrikalarla irtibatı soruşturmaları ve bulunması halinde bu fabrikalarda ticari ilişkileri askıya almaları talep edildi.
Federasyon, yazılı talebin Japon elektronik şirketleri Sony ile Toshiba dahil 14 Japon firmaya gönderildiğini açıkladı.
Çağrıyı haberleştiren Kyodo ajansı, Uygur Türklerine yönelik baskılar karşısında ABD, Avrupa Birliği (AB), Birleşik Krallık ve Kanada’nın Pekin yönetimine yaptırım uygulamasına rağmen "Japonya’nın bu konuda pasif kalarak yaptırım uygulamadığı eleştirilerine" yer verdi.
12 büyük şirket açıklama yapmıştı
Japonya'da şubat ayında, 12 büyük şirket Sincan bölgesindeki Müslüman Uygur azınlığın zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle bazı Çinli şirketlerle iş anlaşmalarını gözden geçireceklerini açıklamıştı.
Japon şirketler, Çinli ortaklarıyla işlerini bırakacaklarını veya bırakmayı düşüneceklerini duyurmışuştu.
Söz konusu şirketler arasında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing, Ryohin Keikaku gibi uluslararası ticaret yapan markalar bulunuyor.
Avustralyalı Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) geçen yılki raporunda, küresel çapta 80 firmanın, Uygur Türklerinin zorla çalıştırılmasından doğrudan ya da dolaylı olarak fayda sağladığını ortaya çıkarmıştı.