İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından patlak veren protestolara katıldığı gerekçesiyle tutuklanan 35 yaşındaki Javad Rouhi, hapishanede nöbet geçirdikten sonra yaşamını yitirdi. Rouhi hakkında verilen idam cezası, İran Yüksek Mahkemesi tarafından bozulmuştu.
Yetkililer, Rouhi'nin nöbet geçirmesinin ardından yetersiz tedavi nedeniyle yaşamını yitirdiğini söylüyor. İran'daki aktivistler ise 35 yaşındaki Rouhi'nin ölümünden yetkilileri sorumlu tutuyor.
İşkence iddiası
İran yargısının haber sitesi Mizan, Rouhi ile ilgili, "Ne yazık ki sağlık personelinin müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti ve ölüm nedeninin araştırılması için dava açıldı" bilgi notunu yayımladı. Ancak resmi açıklamadan bir saat önce sosyal medya paylaşımları yapan aktivistler, yargı ve güvenlik makamlarını Rouhi'nin ölümüne neden olmakla suçladı.
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Rouhi'nin kırbaçlandığını, dondurucu soğuklara maruz bırakıldığını, elektrik şokuna maruz bırakıldığını ve itirafa zorlamak için kafasına silah dayandığını söylüyor.
İdam cezası bozulmuştu
Rouhi, Kur'an yaktığı iddiasıyla İran'ın kuzeyindeki Nowshahr kentindeki bir mahkeme tarafından, "dine hakaret", "kamu malına zarar verme" ve "halkı ulusal güvenliğe karşı kışkırtma" suçlarından üç kez ölüm cezasına çarptırılmıştı. Ancak bu ceza mayısta ülkenin yüksek mahkemesi tarafından bozuldu ve davası yeniden değerlendirilmek üzere başka bir mahkemeye havale edildi.
Mahkemenin dava dosyalarını incelemesi, Rouhi'nin protestolara bireysel olarak katıldığını ve eylemlerinin İslam hukuku uyarınca ölüm cezasıyla sonuçlanabilecek suçlar olan "Moharebeh" (Allah'a karşı savaş açmak) ve "Yeryüzünde bozgunculuk" suçlarının yasal tanımlarıyla uyuşmadığını ortaya koydu.