Beyrut'ta yaşayan akademisyen Nalan Yazgan'ın aktardığına göre uluslararası kurumlarda çalışanlar ve ailelerinin tahliyesi başladı.
Saldırı sonucu meydana gelen patlama nedeniyle büyük dumanlar yükseldi.
Olay bölgesinde büyük panik yaşandı.
İsrail'den açıklama
Öte yandan İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Beyrut'taki saldırının arkasında olduğunu doğruladı.
Ordudan yapılan açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği Mecdel Şems ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduğu öne sürülen bir Hizbullah komutanının hedef alındığı aktarıldı.
Hedef alınan Hizbullah komutanın ismi ve saldırının nasıl yapıldığına ilişkin detay verilmedi.
Şura Meclisi'nin bulunduğu mahalle hedef alındı
Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un güney bölgesine yönelik düzenlenen İsrail saldırısında Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nin hedef alındığı kaydedildi.
Söz konusu saldırının insansız hava araçlarından (İHA) fırlatılan 3 füzeyle gerçekleştiği vurgulanan haberde, Beyrut'ta er-Rabih ismindeki bir binanın vurulduğu ve 2 katının yıkıldığına işaret edildi.
İsrail saldırıdan önce ABD'ye bilgi vermiş
İsrail kaynaklarından CNN'e yapılan açıklamaya göre saldırıdan önce ABD'ye bilgi verilmiş. Bilginin "güvenlik" amacıyla verildiğini söyleyen kaynaklar, ABD ile konuya ilişkin olarak ne zaman iletişime geçildiğini aktarmadı.
Uluslararası kurumlarda çalışanlar ve ailelerinin tahliyesi başladı
Beyrut'ta yaşayan akademisyen Nalan Yazgan, X hesabından bölgede luslararası kurumlarda çalışanlar ve ailelerinin tahliyesinin başladığını ve Mısır'a yönlendirileceklerini açıkladı.
İsrail-Hizbullah gerginliğini artıran Mecdel Şems saldırısı
İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Dürzi köyü Mecdel Şems'de geçen cumartesi (27 Temmuz 2024) bir futbol sahasına düzenlenen roket saldırısında aralarında çocukların da olduğu ve yaşları en fazla 20'ye ulaşan 12 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail, saldırıdan Hizbullah'ı sorumlu tuttu ve Lübnanlı militan gruba "ağır bir bedel ödetme" sözü vermişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Dürzi liderle yaptığı telefon görüşmesinde "Hizbullah şimdiye kadar ödemediği türden ağır bir bedel ödeyecek" demişti.
Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana İsrail'de ya da İsrail tarafından ilhak edilmiş topraklarda gerçekleşen en ölümcül saldırı olan saldırının sorumluluğunu reddetmişti. Militan grup tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İslami Direniş'in olayla kesinlikle hiçbir ilgisi yoktur ve bu konudaki tüm yanlış iddiaları kategorik olarak reddetmektedir" denilmişti.
Saldırının ardından Lübnan ile İsrail arasında artan gerginlik, bölgesel savaş korkularını yeniden canlandırdı.
İki ülkeyi ayıran "mavi çizgi"nin her iki yakasında yaklaşık 200 bin kişi, 7 Ekim'den bu yana devam eden "kontrollü" çatışma ve saldırılar nedeniyle yerinden edilmiş durumda. Bu durum, hükümetin daha fazla saldırıyı önlemesi talepleri arasında İsrail içinde giderek artan bir öfkeye yol açıyor.
Lübnan hükûmeti de artan bölgesel çatışma endişeleri ortasında saldırıyı kınadı.