Geçen yıl "İslami Bankacılık" başlığıyla konferans düzenlenmişti. İleri'den Emre Deveci'nin haberine göre, İÜ Rektörlüğü bünyesinde İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi açılması için YÖK'ten onay alındı.
Rektörlük seçiminde Prof. Dr. Raşit Tükel'den 300 oy az almasına rağmen Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan Mahmut Ak tarafından imzalanan ve üniversitede ilgili birimlere gönderilen 25 Aralık 2015 tarihli yazıda, İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması için YÖK'ten onay alındığı belirtildi.
MERKEZ NE YAPACAK?
Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlar, normal koşullarda bu alanda bilimsel çalışmalar yapılması amacıyla bir merkez açılabileceğini ancak mevcut örneklerin ülkenin dinselleşmesine hizmet ettiğine dikkat çekti.
Sakarya Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi bu görüşü doğruluyor. Söz konusu merkezin web sayfasında "hedefler" bölümünde yazılanlar, hedefin bilimsel faaliyet değil "islamcı ekonomist" yetiştirmek olduğunu ortaya koyuyor:
"Bu programın hedefi, ekonomi ve finans alanında İslam ahlak düşüncesi ve hukuku perspektifinden teori gelişimine ve ahlak temelli özgün bir ekonomik düzen ve finansal sistemin teşekkülüne katkıda bulunmaktır."
Yine söz konusu merkez bünyesinde yapılan bir konferans, hedeflerle ilgili fikir veriyor. Geçtiğimiz yıl "İslami Bankacılık" başlığıyla düzenlenen konferansın "Dünya Müslüman Alimler Birliği" isimli Müslüman Kardeşler şebekesi içinde yer alan kurumun genel sekreteri Ali Karadaği'nin katlımıyla yapıldığı belirtiliyor.