EĞİTİM - Lisede okulu terk eden kadın öğrenci sayısı rekor seviyede!

Lisede okulu terk eden kadın öğrenci sayısı rekor seviyede! 2020-08-11 06:40:55 - 2021-09-05 00:13:37    
EĞİTİM - Öğrenci Veli Derneği, kadın öğrencilerin lise döneminde okulu terk etme oranının yüzde 36 olduğunu açıkladı.

Öğrenci Veli Derneği'nin hazırladığı 2015-2016 eğitim raporunda, kadın öğrencilerin okulu terk etme oranının yüzde 36 ile rekor bir seviyeye ulaştığı belirtildi. BirGün'den Serbay Mansuroğlu'nun haberine göre, raporda, karma eğitim ilkelerinin özellikle İmam Hatip okullarıyla birlikte yok edilmeye çalışıldığına dikkat çekildi. İmam hatip okullarında çocukların cinsiyetlerine göre sınıflara hatta okullara ayrılmakta olduğu raporda aktarılırken, özellikle okul idareleri ve din öğretmenleri tarafından kız çocuklarına nasıl giyinecekleri ve nasıl davranacakları konusunda baskı uygulandığı, bu durumun çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerinin kendileriyle barışık olarak tamamlamalarını engellediği belirtildi. 

Öte yandan raporda çocuk sayısındaki artışa da dikkat çekildi. 1994-1999’da 128.000 olan ‘çocuk işçi’ sayısı 2014’te 893.000’e ulaştığı belirtildi. Okula gitmeyen çocukların haftada ortalama 54 saat çalıştırıldığı aktarılırken çalıştırılan 3 çocuktan 1’inin çalıştırıldığı yerde yemek yiyememekte olduğu ve yarısının da 400 TL’nin altında ücretle, sağlık ve sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştırıldığı belirtildi. Rapora göre 2013’te 59 çocuk, 2014’te ise 54 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 

Raporda dikkat çeken ayrıntılar şu şekilde:

- Okulların önemli bir bölümü yada tamamı imam hatibe dönüştürüldü. Ayrıca dönüştürülmeyen ortaokul-liselerin içine imam hatip sınıfları açıldı. İstanbul Pendik ilçesinde şu anda genel eğitim veren ortaokul kalmamıştır.

- Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde etkinlik sınıfları veya fen labaratuvarları kapatılarak mescitler açılmıştır.

- Okullarda tatil dönemlerinde İHH, Kimse Yok Mu Derneği, Yardımeli Derneği gibi onlarca derneğin yaz kursları adı altında ideolojik/siyasal çalışmalar yapmasının önü açılmıştır.

- Çocukların hafızlık eğitimi alabilmesi için okuldan 1 yıl ayrılabilmesine ilişkin yasa çıkarılmış ve uygulanmaya başlamıştır.

- Okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması talebimize yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı sessiz kalmıştır. Ancak Diyanet İşleri Bakanlığı’nın okul öncesi dini kreş uygulaması teşvik edilmiştir. Okul öncesi yaş grubunun soyut bilgiyi kavrayamayacağı bir dönemde din eğitimi alması çocuklarımızın özellikle psikolojilerini, gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.

- İlkokul 2. sınıftan itibaren Arapça dersleri getirilmiştir.

- Sosyal devletten en büyük beklentilerimizden olan öğrenci yurtları talebi dikkate alınmamıştır. Kamu kaynakları ve binaları çok düşük ücretlerle TÜRGEV’e tahsis edilmiş, Bilal Erdoğan’ın kontrolünde 18 büyükşehirde öğrenci yurtları açılmıştır. En son Suudi Arabistan’dan TÜRGEV’e 100 milyon TL bağış yapılmıştır.

- Özellikle son 5 yıl içerisinde ilkokul ve ingilizce öğretmenliğinden sonra 3.sırada ataması yapılan öğretmenler din dersi öğretmenleri olmuştur. Din öğretmenlerinin her sene çoğunluğu idari kadrolara yerleştirilmiştir.

- Okullarda dini derslere hiçbir öğretmenlik, pedagoji, psikoloji, çocuk-genç gelişimi eğitimi almayan imamlar girmektedir.

- 2014-1215 eğitim öğretim yılında özel okullara giden öğrenci sayısı yüzde 15 arttı.

- 2014-1215 eğitim öğretim yılında 534.326.500 TL özel okullara devlet desteği aktarıldı.

- MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2002 yılında yüzde 17 iken, 2009’da yüzde 4,57’ye kadar düştü, 2014 yılı itibariyle eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 9 oldu.

öğrenci kız öğrenci lise lise terk terk öğrenci veli derneği