Bugün toplanan ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) sunulan rapor ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Ensar Vakfı ve TÜRGEV üzerinden Amerika’ya para gönderildiği açıklamasını yayınlamasının ardından cezaya çarptırılan, ardından görüntüyü tekrar yayınlayan TELE 1'e tekrar ceza kesildi.
TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"RTÜK anayasal bir suç işlemeyi sürdürüyor. Mahkeme kararı olmadan, basın ve ifade özgürlüğünü engellemeye, halkın sesini kesmeye çalışıyor. Öyle ki, RTÜK yine kendisini mahkeme yerine koyarak (sıkıyönetim mahkemesi demek galiba daha doğru) TELE 1 ve Halk TV'ye ceza verdi.
İktidarın baskı ve sansür aygıtı gibi çalışan RTÜK, Halk TV'ye CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun daha önce "suç" saydığı videosunu bir kez daha yayınladı diye; TELE 1'e ise kendisini, (yani RTÜK'ü) eleştirdiği için ceza verdi, iyi mi! Tarih bu zihniyeti mahkum edecektir.
RTÜK, iktidarın eleştirilmesini, mahkeme kararı olmadan "suç" saymayı sürdürüyor. Mahkemeleri aşan bir yetki kullanıyor. Üstelik, milletvekili ve ana muhalefet lideri sıfatıyla yapılan konuşmaları, dahası kendisinin eleştirilmesini bile bu zihniyetle yasaklamaya kalkıyor."
Ne olmuştu?
RTÜK, TELE 1'in “Medya Okuryazarlığı Çalıştayı. Avusturya Viyana, Fas Kazablanka; çok romantik Kazablanka, Romanya Bükreş böyle devam ediyor. Altı çalıştaya, tam altı tane çalıştay düzenlenmiş iktidarın baskı ve sansür aracı gibi adeta işleyen RTÜK buralara 2 milyon, yaklaşık 2 milyon 900 bin 800 küsur bin lira para harcamış. Peki ne olmuş? Sayıştay denetimine takılmış bu; ama o yüzden Sayıştay raporlarının yayınlanmasını yasakladılar…. toplam harcamaları 2 milyon 800 bin lira gibi. Ne tesadüf , Tele 1'e kestikleri toplam cezayla hemen hemen aynı. 2 milyon 700…” ifadeleriyle cezalandırılmasını talep etmişti.
Tele 1’in bir önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 1’inden yüzde 3’üne kadar para cezası ile cezalandırılmasının istendiği raporda, şu ifadeler yer aldı:
“Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır; soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz.”