Vehaber Logo


NESLİ TÜKENMEKTE OLAN 'ÇÖL VARANI' CİZRE'DE BULUNDU

Nesli tükenmekte olan 'çöl varanı' Cizre'de bulundu 2018-03-27 08:05:49 - 2018-03-27 08:12:11    
Köylüler buldukları hayvanı yetkililere bildirildi.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’ne bağlı Girikova Köyü’nde, yol yapım çalışması sırasında köylüler tarafından nesli tükenmekte olan çöl varanı buldu.

Köylüler tarafından bulunan hayvanın Cizre Kaymakamlığı’na bildirilmesiyle bölgeye gelen Şırnak Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, yakaladıkları çöl varanını koruma altına aldı.

Bir kafese konularak Şırnak'a götürülen yaklaşık 1 metre uzunluğundaki çöl varanı, veteriner kontrolünün ardından doğaya bırakılacak.

ÇÖL VARANI NEDİR?

Çöl varanı (Varanus griseus) çöl ve yarı çöl alanlarda yayılım gösteren bir canlı türüdür. En belirgin özellikleri; dillerinin uzun, ince ve uçlarının çatallı olmasıdır. Sırt bölgesinin rengi genel olarak sarımsı kahverengi ya da grimsi olur. Sırtında koyu kahverengi ya da siyah, enine şeritler bulunur. Gündüzleri aktiftir. Genel olarak diğer küçük kertenkeleler, kemiriciler, avlayabildikleri kuşlar ve sürüngen yumurtalarıyla beslenirler. Ayrıca, toprağı kazabilir ve ağaçlara tırmanabilirler.

 

Dişiler bir defada 10-12 kadar yumurta bırakabilir. Boyları 100 santimetre (en fazla 130 santimetre) kadar olabilir. Çöl varanı türü Kuzey Afrika'dan Güneybatı Asya'ya, Afganistan, Pakistan ve Kazakistan'a kadar yayılım gösterir. Türkiye'de ise 'Varanus griseus griseus' alt türü yaşamaktadır. Bu alt tür, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşamaktadır. Çöl varanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Şanlıurfa Birecik ve Ceylanpınar’da yaşamaktadır.

kertenkele çöl varanı
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü