Polis Cerattepe davasında çoraplara kadar arama yaptı!

Polis Cerattepe davasında çoraplara kadar arama yaptı! 2020-08-11 06:40:55 - 2021-09-05 00:13:37    
Prof. Kaboğlu: Çok davaya katıldım, böyle bir arama ve baskı görmedim.

Artvin Cerattepe’de Cengiz-Özaltın ortaklığındaki bakır ve altın madeni arama projesinin iptali için açılan davanın duruşması Rize İdare Mahkemesi’nde görülüyor. 751 kişiyle açılan Cerattepe davası Türkiye'nin en büyük çevre davası özelliğini taşıyor.

Cerattepe'deki davanın dönüm noktalarından biri olması beklenen duruşmanın ardından taraflar Rize İdare Mahkemesi’nden gelecek kararı beklemeye koyulacak.

Artvin Cerattepe’de Cengiz-Özaltın ortaklığındaki bakır ve altın madeni arama projesinin iptali için açılan davanın 19 Eylül sabahı görülecek duruşması öncesi,  kentte miting, yürüyüş ve oturma eylemi gibi etkinlikler 1 ay yasaklandı.

 

Desteğe gelenler çorabına kadar arandı!

 

Duruşmaya katılmak için il dışından gelenlerin araçlarının Rize'ye alınmaması ve kentteki eylem yasağı nedeniyle avukatlar yüzünden davanın ertelemesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddetti. Kent dışından Rize'ye gelenler, kontrol noktalarında çoraplarına kadar arandı.

Duruşma, dava açan 751 kişinin avukatlarından Bedrettin Kalın’ın sunumuyla başladı. Kalın şu ifadeleri kullandı:

“Biz yaşam mücadelesi veriyoruz bütün derelerimize HES ve Baraj yapıldı. Madenlerle bir şehir yok edilmek isteniyor. Maden sahasının ihale sürecinde hertürlü yasadışı işlem yapılmıştır. Hem ruhsat hemde ihale iptali için dava açtık ama reddedildi. 2015 yılında KTÜ'den görevlendirilmiş 3 bilim insanı #Cerattepe'de maden çıkarmanın kamu yararının olmadığını raporlamıştır. Çıkarılacak madenin taşınması için planlanan teleferik hattının ÇED raporu yoktur. Teleferik hattı projesi çalıntı bir projedir. Önceki davamızdan danıştay kararı varken, bu davada hala yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi hukukun neresindedir?”

"Devletin derdi yüzde 98'i kimin paylaşacağıdır"

Avukat Bedrettin Kalın, sunumunda Cerattepe nöbetine yapılan sert müdahalenin fotoğraflarını heyete gösterdi. Kalın sözlerine şöyle devam etti:

“Murgul'da planlanan siyanür havuzları tepkiler üzerine iptal edilmiştir şuan ise nerede yapılacağı belli değildir. Bilirkişi ve ÇED raporunu düzenleyen bilim insanlarının aynı üniversiteden olamayacağına dair Danıştan kararı vardır. Ancak Artvin ÇED ve Bilirkişi Raporlarında ayni üniversiteden hocalar vardır ve şaibelidir. %2 lik devlet payının parasal değeri 42 milyon TL dir. Biz aArtvin'liler olarak bu parayı devlete vermeye hazırız. Devletin derdi %2 değil, %98'lik payı kimlerin paylaşacağıdır”

"Davayı kazandığımızda birileri çıkıp da "Kandırıldık" demesin"

Bedrettin Kalın’ın ardından Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin avukatı Mehmet Horuş söz aldı. Horuş, şu ifadeleri kullandı:

“Revize ÇED raporları kopyala yapıştır yapılıyor bu yüzden güvenilmezdir helede Cengiz'e hiç güvenilmez. Bilirkişi raporu yetersizdir eksiktir yeni bilirkişi keşfi yapılmalıdır. Davayı kazandığımızda birileri çıkıp da ‘kandırıldık’ demesin”

cerattepe yeşil artvin derneği bedrettin kalın