Takipsizlik kararı satan savcının ardından "KPSS soruları 1000 dolara satıldı" iddiası

Takipsizlik kararı satan savcının ardından 2022-08-03 11:46:17 - 2022-08-03 11:46:17    
Geçtiğimiz günler savcının takipsizlik kararı karşılığında şüphelilerden para istediği ortaya çıkmıştı. CHP'li Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e, KPSS sorularının bir yayınevindeki sorularla aynı çıkmasının ardından "sordu: 2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette 1000 dolar karşılığında satıldığı doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır?" diye sordu.

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS), sorulan soruların Yediiklim Yayınları'nın deneme sınavlarından aynen alındığı iddiasıyla başlayan skandal büyüyor. 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleşen KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri sınavının ardından önemli bir iddia ortaya atıldı. Bazı sosyal medya kullanıcıları Yediiklim Yayınevi'nin deneme sınavlarında sorduğu soruların şıklarına kadar aynı olduğunu ileri sürdü. ÖSYM açıklamasında, "İddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi. ÖSYM Başkanı dün gece görevden alındı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, sosyal medyada da konuşulan ve konu ile ilgili ekran görüntülerinin paylaşıldığı bir iddiayı Meclis'e taşıdı.

Antmen, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde “2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette 1000 dolar karşılığında satıldığı doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır?” diye sordu.

"Bu soruların güvenliği neden sağlanamamıştır?"

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şöyle:

KPSS 2022 sorularının bir yayınevi ve hazırlık kursuna daha önceden verildiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa bu konu hakkında soruşturma ne zaman başlatılacaktır? Milyonlarca insanın hayatını etkileyecek olan ve 2010’da FETÖ eliyle çalınmış KPSS soruları skandalının aynısı olan bu durumda bakanlık olarak ne yapacaksınız?

Soruları servis edenler kimlerdir? Bu kişiler hakkında soruşturma, idari ve hukuki süreç başlatılmış mıdır? Bu soruların güvenliği neden sağlanamamıştır?

Şu ana kadar bahsi geçen yayınevi ve hazırlık kurslarının sorularından kaçı 2022 KPSS soruları ile aynıdır? Kaçı ise benzer sorulardır?

2022 KPSS sorularının derin, karanlık internette sınavdan 1 ay önce 1000 Dolar karşılığında satıldığı iddiaları doğru mudur? Doğruysa şu ana kadar kaç kişinin bu soruları satın aldığı belirlenmiştir? Konuyla ilgili bir araştırma yapılacak mıdır?

Başka herhangi bir yayınevi, kurs ve internet sitesinde KPSS sorularının aynıları veya benzerlerine rastlanmış mıdır? Varsa bunlar hangileridir? Konuyla ilgili detaylı bir araştırma ve tarama yapılmakta mıdır?

kpss