Müsait sözcüğünü sözlükten çıkardık!

Türk Dil Kurumu'nun web sitesindeki sözlüğünde 'müsait' kelimesinin 'Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın' olarak tanımlanması tepki görmüştü.
Müsait sözcüğünü sözlükten çıkardık!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

TDK'ya bir tepki de Dil Derneği'nden geldi.

Yazılı yapılan açıklamada müsait sözcüğünün 2. tanımını derneğin bilgisunar sayfasındaki Türkçe Sözlük'ten çıkarıldığı duyuruldu.

Açıklamada şöyle denildi:
 
Türkiye’deki sözlüklerin hemen hemen tamamında öteden beri var olan “müsait” sözcüğüne verilen ikinci anlamı derneğimizin bilgisunar sayfasındaki Türkçe Sözlük’ten çıkardık. Geçmişte “teklifsiz konuşmalarda” kullanıldığı saptanan ve bu nedenle sözlüklere de giren sözcüğün “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” anlamına tepkileri doğru buluyoruz.

Ne yazık ki salt bizim dilimizde değil, birçok dilde kadınlara, çocuklara, erkeklere, inanç ve kökenlere ilişkin bu tür tanımlar yer almaktadır. Bir dildeki argo, senlibenli konuşma, sövgü sözcükleri de o dilin sözvarlığı içindedir; ancak eskiyen, tartışılır duruma gelen sözcük ve anlamların özenle değerlendirilip tanımlanması gerektiğine inanıyoruz.

Bu duygularla kamuoyuna saygılar sunarız.

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

Sevgi Özel"

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü