Naci Görür ile Şener Üşümezsoy arasında İstanbul depremi ile ilgili fikir ayrılığı

Prof. Dr. Naci Görür İstanbul'da 7 şiddetinin üzerinde depremin olacağını öne sürerken Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Büyük İstanbul depremi olmayacak' dedi
Naci Görür ile Şener Üşümezsoy arasında İstanbul depremi ile ilgili fikir ayrılığı
2023-02-19 04:21:25   Güncelleme: 2023-02-19 04:21:25    

Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar alacağına dikkat çeken Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 'Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında' ifadelerini kullandı.

'İKİ FAY ENERJİSİNİN BÜYÜK KISMINI BOŞALTTI'

Prof. Dr. Naci Görür 'Türkiye'de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı, diğeri Doğu Anadolu fayı. Her iki fay enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. Bu demektir önümüzdeki birkaç yüz sene içerisinde Türkiye'de çok büyük bir deprem olmayacak, en azından bu iki fay kuşağı boyunca. Bu bizim için ülkeyi depreme hazırlama açısından bir şans. İrili ufaklı başka yerlerde deprem olabilir, burada da küçük depremler olur ama Türkiye'nin en ağırlıklı fay zonları enerjiyi boşalttı. Bu bir imkan, bunu ilk kez söylüyorum bunu bütün Türkiye duysun'  ifadelerini kullandı.

İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK? 'İSTANBUL'DA ZAMAN GELİYOR'

İstanbul'da daha büyük bir hasar oluşacağını dile getiren Prof. Dr. Naci Görür 'İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum. Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor.

'30 SENE İÇERİSİNDE BEKLENİYORDU, 23 SENE KALDI'

Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum.' dedi.

İSTANBUL'DA HASAR MARAŞ'TAN BÜYÜK OLACAK! 

Prof. Dr. Naci Görür sözlerine şu şekilde devam ediyor, 'Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük.  İstanbul’da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul’da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul’da hasar Maraş’tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş’ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz'

Deprem uzmanı Üşümezsoy 'Büyük İstanbul depremi olmayacak'

Ulusal Kanal'da Sinem Fıstıkoğlu'nun sunduğu özel yayına konuk olan Deprem Uzmanı, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Üşümezsoy, gerçekeleşme ihtimali arttıği iddia edilen İstanbul depremine ilişkin İstanbul fay haritası üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

Marmara’nın kuzey kıyısının ölü bir fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Üşümezsoy, 'İstanbul fay haritasında Kuzey Marmara kenar fayı, Marmara'nın tüm kuzey kıyısı boyunca ölü bir faydır. 'Bu fayda 2 tane deprem 30 yıl içinde olacak. Deprem olma riski yüzde 65' denilen çalışmalar, bu fayı esas almış ve hepsi çöpe atılmıştır. Diğeri Tekirdağ Silivri fayı 1912’de kırıldı. Yalova Çınarcık fayı 1894’de kırıldı. Kırılmayan sadece harita üzerinde kırmızı ile çevrelenen Kumburgaz çukurundaki fay hattıdır. Dolayısıyla Kumburgaz fayında stres birikmiş olabilir' ifadelerini kullandı.

İstanbul'da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 1-2 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ' 'Büyük İstanbul Depremi' fikrini ortaya atan ABD'li jeofizik uzmanı Ross Stein dahi hatalı açıklamalarını kabul edip, 6.5 şiddetinde bir depremin o da ancak yüzde 1-2 ihtimalle olabileceğini ifade ediyor ancak Türkiye'deki bazı profesörler ilk açıklamayı baz alıp bu yeni açıklamaları görmezden geliyorlar' diye konuştu.