NASA: Çin, Ay'ı ele geçirebilir!

NASA, Çin'in birkaç yıl içinde Ay'ın bazı kısımlarını ele geçirme girişiminde bulunabileceği konusunda uyarıda bulundu.
NASA: Çin, Ay'ı ele geçirebilir!
2024-04-21 17:20:09   Güncelleme: 2024-04-21 17:23:46    

Uzay ajansının yöneticisi Bill Nelson, ülkenin bilim adına başlatılan sivil programlarının aslında gizli askeri operasyonlar olabileceğinden endişelendiğini dile getirdi.

NASA'nın 2025 için neden 25,4 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduğunu tartışmak üzere Meclis Tahsisat Komitesi önünde konuşan Nelson, 'Çin, özellikle son 10 yılda olağanüstü ilerlemeler kaydetti, ancak bunlar çok ama çok gizli. Sivil uzay programlarının çoğunun askeri bir program olduğuna inanıyoruz ve aslında bir yarışta olduğumuzu düşünüyorum. Ay'da kalıcı olarak insanlı bir üs kurmayı planladıklarına dair ciddi şüphelerim var' diye konuştu. 

Nelson, 'Benim endişem Çin'in oraya ilk varıp aniden 'tamam, burası bizim bölgemiz, sen dışarıda kal' demesidir. Hiçkimse içeri girip tüm bölgenin birdenbire kendilerine olduğunu ilan edemez' ifadelerine yer verdi. 

Nelson, Güney Çin Denizi'nde, zengin doğal kaynakları nedeniyle Çin, Tayvan, Vietnam, Malezya ve Filipinler'in eş zamanlı olarak hak iddia ettiği bölge olan Spratly adalarını da bir örnek olarak gösterdi.

Nelson, 'Sanırım oraya ilk önce bizim ulaşmamız ve araştırmamızı barışçıl amaçlarla sürdürmemiz gerekiyor' diye ekledi. 

Çin, ISS gibi kalıcı olarak mürettebat bulunduran kendi uzay istasyonu Tiangong uzay istasyonunu projesini de başlattığını duyurdu.