NATO: KİLİS İÇİN ENDİŞELİYİZ!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Kilis’e yapılan saldırılarla ilgili açıklamasında, durumun kötüye gitmesinden endişe duyduğunu, bunun doğrudan Türkiye’nin güvenliğini etkilediğini ifade etti.
NATO: Kilis için endişeliyiz!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Kuzey Atlantik Paktı (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kilis’e yapılan saldırılarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

 

Kente neredeyse her gün atılan roketler nedeniyle 21 kişi hayatını kaybetti.

 

Stoltenberg, “NATO Türkiye ile dayanışma içerisinde. NATO müttefikleri Türkiye’nin güvenliğini arttırmaya yönelik tedbirler aldı ve gerekli olduğu sürece bunu yapmaya devam edecek” dedi.

 

İslam Devleti’nin (IŞİD/DAEŞ) Kilis’e yönelik saldırılarından ve durumun kötüye gitmesinden endişe duyduğunu söyleyen Stoltenberg, bu durumun doğrudan Türkiye’nin güvenliğini etkilediğini söyledi.

 

Stoltenberg, saldırılar sonucu Türkiye vatandaşlarının yaşamını kaybetmesinden ötürü derinden üzüntü duyduğunu ifade etti, Türkiyelilere ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditleri görüştü.

 

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Suriye'ye ilişkin gelişmelerin ele alındığı Fikirdaş Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısı vesilesiyle Paris'te bulunan Çavuşoğlu, Stoltenberg ile telefonda görüştü.

 

Türkiye Dışişleri'nin talebi üzerine yapılan görüşmede, Suriye'den Türkiye'ye yönelik tehditler ele alındı.

 

Stoltenberg, görüşmede Mevlüt Çavuşoğlu'na, Kilis'e yönelik roket saldırılarında hayatını kaybedenler için taziye dileklerini ileterek, NATO'nun Türkiye'yle dayanışma içerisinde olduğunu vurguladı.

 

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 18 Ocak'tan beri Kilis'e 46 roket atıldığını ve 17 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

 

Hatay Halk Meclisleri raporuna göre, Suriye’de El Kaide, IŞİD ve müttefikleri olan örgütlerin kontrolündeki bölgelerden Kilis’e 11 saldırı yapıldı. 17 kişi yaşamını yitirdi, 62 kişi yaralandı.

 

Hayatını kaybedenlerden altısı Suriye, 11’i Türkiye vatandaşıydı.

 

O tarihten bu yana öldürülenlerin sayısı 21'e yükseldi.

 

Kilis'e 12 Nisan 2016’da atılan roketle yaralanan belediye işçisi 48 yaşındaki Mehmet Hanifi Sağlam hayatını kaybetmişti.

 

Kilis’e 11 Nisan akşamı beş Katyuşa roketatar mermisinin düşmesi sonucu 12 kişi yaralanmıştı.

 

7 Nisan'da da Suriye'nin IŞİD kontrolü altındaki bölgesinden Kilis'e iki roket mermisi atılmış, üç kişi yaralanmıştı.

 

Kente, 7, 12, 13, 18, 19 ve 24, 29 Nisan’da ve 1 Mayıs'ta da roket atıldı. 

 

Bianet