NEÇİRVAN BARZANİ: PKK ŞENGAL'DEN ÇIKMALI

Neçirvan Barzani, 'Şengal’in yeniden inşa edilememesinin sebeplerinden biri de PKK’nin oradaki varlığıdır' dedi.
Neçirvan Barzani: PKK Şengal'den çıkmalı
2016-12-15 16:13:30   Güncelleme: 2016-12-15 16:13:30    

rak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Duhok Amerikan Üniversitesi'nde Bağımsızlık Sonrası Kürdistan Konferansı'nda konuştu.

'IRAK'LA İKİ İYİ KOMŞU OLARAK KALMALIYIZ'

Rudaw'ın haberine göre açılış konuşmasında Irak'tan ayrılmak istediklerini söyleyen Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani, Irak ile aralarında 'güven kalmadığını' öne sürerek, 'çözüm iki iyi komşu olmaktır' dedi.

Mesrur Barzani, 'uzun yıllardan beri devam eden sorunlara çözüm bulmalıyız. Irak'la iki iyi komşu olarak kalmalıyız, bu iyi bir çözümdür' dedi.

'PKK ŞENGAL'DEN ÇIKMALI'

Neçirvan Barzani tarafından yapılan konuşmadaysa, PKK'nin Şengal'den çıkması istendi. Neçirvan Barzani, 'bugün PKK’nin Şengal’deki varlığı bölgede istikrarsızlığa sebep oluyor. Şengal’in yeniden inşa edilememesinin sebeplerinden biri de PKK’nin oradaki varlığıdır, bu da bir gerçektir. Çünkü halk geleceğinden emin değil, bu yüzden dönmüyor. PKK’nin şunu anlaması lazım; halkın yararı için bölgeden çıkması gerekiyor' dedi.

Neçirvan Barzani konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

'Nasıl yönetileceklerine Şengal halkının kendisi karar vermeli. Şengal’e müdahale eden güçler orada kalmamalı. Bize göre PKK’nin Şengal’de kalmasına gerek yok. Bölgeden çıkmalıdırlar.'

Neçirvan Barzani, 'Şengal’in kurtarılmasının, Başkan Mesud Barzani’nin başlıca hedefleri arasında yer aldığını, bunun üzerine çok çalıştığını ve başarılı olduğunu' öne sürdü.

'TÜRKİYE'YLE DOĞAL VE GÜÇLÜ BİR İLİŞKİMİZ VAR'

IKBY Başbakanı, Türkiye ile ilişkilerine dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Türkiye ve diğer komşu ülkelerle doğal ve güçlü ilişkilerimiz var. Türkiye’yle anlaşmamız iktisadi, ekonomik bir anlaşmadır. Bu anlaşmada gizli bir şey yoktur. Türkiye komşumuzdur, dışarıya açılan yolumuzdur. Türkiye geçmiş yıllarda bize hep yardımcı olmuştur. Türkiye’yle yaptığımız anlaşma iktisadidir.

İki hafta önce  Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı’yla bir görüşmem oldu. Bu görüşmelerde, siyasetlerinin değiştiğine dair bir işaret görmedim. Bağdat - Ankara ilişkilerinin gelişmesi için girişimlerimiz oldu. Belli bir ölçüde başarılı olduğumuzu da düşünüyorum.'

'KÜRDİSTAN'IN BAĞIMSIZLIĞI DOĞAL BİR HAKTIR'

Neçirvan Barzani, bağımsızlık talepleriyle ilgili şunları söyledi:

'Kürdistan’ın bağımsızlığı, doğal bir haktır. Bölgede farklı bir milletiz, dilimiz, kültürümüz, her şeyimiz farklıdır. Bu konuda iki şey çok önemli: Bağımsızlıktan söz edince, Irak Kürdistan’ını kastediyoruz. Bu konuyu tartıştığımızda, Irak’a sorun yaratmak gibi bir niyetimiz yok. Tartışıyoruz çünkü bir çözüm olsun istiyoruz.

Bir çözüm olsun ki geleceğimiz garanti altında olsun. Peki bu nasıl olacak? Diyalogla. Bu diyaloğun kurulacağı ilk muhatap ise Bağdat’tır. Bunu konuşmak için en iyi zaman şimdidir. Ben ve Sayın Başkan’ın daha önceki Bağdat ziyaretinde bu konular konuşuldu. Emin olun, Bağdat bu konuları konuşmaktan kaçınmıyor. Bu çok önemli bir adımdır. Evet, Kürdistan Bölgesi olarak önceliğimiz şu an IŞİD’dir ancak Bağdat’la görüşeceğimiz temel konuların başında bu gelecektir.'

'SINIRLAR DİĞER MİLLETLERİ DEĞİL KÜRTLERİ BÖLÜYOR'

Konferansta konuşan sosyolog İsmail Beşikçi, şunları söyledi:

'Kürdistan sorunu; Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Milletler Cemiyleti döneminde, 1920’lerde, Kürtlerin, Kürdistan’ın bölünmesi, parçalanması, paylaşılması ve Kürtlerin bağımsız devlet kurma haklarının gaspedilmesidir. Yüz yılı aşkın bir zamandır çözülemeden günümüze kadar gelen sorunun özü budur.'

'Bugün Kürdistan’da olması gereken sınırlar yoktur' diye Beşikçi, 'ama olmaması gereken beş tane sınır vardır: Türkiye -  Irak sınırı Araplarla Türkleri mi bölüyor? Hayır Kürtlerle Kürtleri bölüyor. İran - Irak sınırı kimleri bölüyor? Farslarla Araplar mı? Hayır! Kürtlerle Kürtleri bölüyor. Suriye sınırı da böyledir, İran - Türkiye sınırı da böyledir' ifadelerini kullandı.